Aurus

Sa Putinom stiže i nova limuzina: "Bunker na točkovima" FOTO

  • 15.01.2019. 14:09

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posetiće u četvrtak Beograd, a pretpostavlja se da će sa njim stići i nova limuzina — „aurus“, kojom će se ruski predsjednik provozati srpskom prestonicom.

Prema protokolu, predsjednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbjednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom.

Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom posjeta inostranstvu. Praktično, taj automobil je uvijek potreban ako se radi o zvaničnoj posjeti na najvišem nivou.

„Aurus“, novi automobil ruskog predsjednika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gdje se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj mjeri može nazvati „ideološkim oružjem Kremlja“. Pojedini novinari su novoj Putinovoj „mašini“ nadenuli ime „zvijer“, navodeći da je to „pravi bunker na točkovima“.

Eksperti ističu da je specijalni „aurus“ jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svijetu. Prilikom konstruisanja automobila korišćeno je međunarodno iskustvo i primenjene su napredne tehnologije. Ali strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Naziv brenda se sastoji iz dvije riječi: aurum, što znači „zlato“ i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem dijelu se nalazi zvijezda vodilja.

Spolja vozilo podsjeća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog vijeka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм