Nenad Popović u Moskvi

Rusko tržište otvoreno za Srbiju

  • 11.10.2018. 18:24

Vrata ruskog tržišta potpuno su otvorena za poljoprivredne i prehrambene proizvođače iz Srbije, ocijenjeno je u Moskvi na sastanku srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa.

Ruski ministar je pozvao proizvođače iz Srbije da u većem broju dođu u Rusiju i iskoriste bescarinski sporazum koji je na snazi između dvije zemlje. 

Popović i Patrušev su ocijenili da je taj sporazum, koji omogućava trgovinu svih poljoprivrednih proizvoda bez carina, jedinstvena šansa za unapređenje poljoprivredne saradnje, saopšteno je iz Ministrstva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije. 

"Kao član međuvladinog komiteta Srbije i Rusije lično ću se angažovati da maksimalno povećamo bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrane, jer je to sektor koji ima najveći potencijal za rast i koji može da donese brzu i konkretnu korist svim građanima Srbije", rekao je Popović. 

On je posebno naglasio potencijal za saradnju kada je riječ o razvoju i primjeni inovacija i IT rješenja za poljoprivredu. 

Popović je napomenuo da je Srbija jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede, te da srpski institut "Biosens" razvija inovaciona rješenja za poljoprivredu zasnovana na vještačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari, "big dejta. 

"Primjena tih rješenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa koji nekada variraju dva do četiri puta, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu. Naši partneri iz Rusije zainteresovani su da ova rješenja primjene u svojoj zemlji", rekao je Popović. 

On je pozvao Patruševa da posjeti Srbiju i lično se uvjeri u inovacione potencijale u oblasti poljoprivrede. 

Patrušev je prihvatio poziv i najavio da će do kraja ove ili početkom sljedeće godine posjetiti Srbiju. 

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина