Viktor Zavarzin

Ruski vojnici 1999. godine ušli na svetu zemlju da zaštite Srbe i svetinje

  • 14.06.2020. 10:32

Zamjenik predsjedavajućeg Odbora ruske Dume za odbranu Viktor Zavarzin rekao je da su ruski vojnici, koji su u junu 1999. godine stigli na Kosovo i Metohiju, bili svjesni da na svetu srpsku zemlju ulaze da bi zaštitili srpsko stanovništvo i pravoslavne svetinje od varvarskog razaranja.

Zavarzin, koji je uveo ruske padobrance na Kosmet u noći između 11 i 12. juna 1999. godine, rekao je da je "desant iz BiH bio iznuđeno rješenje" i da je ta njega to bila velika čast i veliko povjerenje komande.

"Zadatak je bio da se zauzme strateški važan aerodrom u selu Slatini, 15 kilometara jugoistočno od Prištine", ispričao je Zavarzin za "Večernje novosti".

On je naglasio da niko od Moskve tada nije očekivao tako odlučnu akciju, te da je, prema ruskim informacijama, NATO planirao da izvede oružanu akciju protiv njih, ali da do razmjene vatre nije došlo jer su shvatili da i ruski vojnici imaju namjeru da se bore.

Zavarzin smatra da istorija još nije dala ocjenu o djelovanju SAD i NATO na Balkanu, te je podsjetio da ratni zločini ne zastarjevaju.

On je rekao da Rusi vide pouzdanog partnera u Beogradu, testiranog kroz vrijeme, te da je za efikasnu odbranu stavova u rješavanju problema globalne i regionalne bezbjednosti potrebno imati moderne i dobro opremljene oružane snage.