Isporuka u narednim mjesecima

Ruski "leteći tenkovi" do kraja godine stižu u Srbiju

  • 29.07.2019. 09:17

Ruski jurišni helikopteri "Mi-35" poznati kao "leteći tenk" ili "leteća topovnjača" trebalo bi da budu isporučeni Srbiji do kraja godine, rekao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) general major Duško Žarković.

"Ovi helikopteri biće u sastavu borbene helikopterske eskadrile razmještene na aerodromu "Morava" kod Kraljeva", rekao je general Žarković za beogradsku "Politiku". 

On je ukazao da četiri helikoptera ne zvuče mnogo, ali da zbog svoje vatrene mogućnosti predstavljaju značajan doprinos u podizanju sposobnosti jedinice za izvršavanje zadataka vazduhoplovne vatrene podrške. 

Žarković navodi da je prvi "Erbasov" helikopter "X-145M", koji je preuzela Vojska Srbije savremena višenamjenska letjelica, koja će znatno povećati sposobnost izvođenja vertikalnog manevra prije svega specijalnih nedinica, ali i vazduhoplovne podrške kopnenim jedinicama. 

Prema njegovim riječima, zbog izuzetnih karakteristika, ovaj helikopter će imati i punu primjenu u pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa. 

Pored toga, naveo je Žarković, na osnovu sporazuma sa Direkcijom civilnog vazduhoplovstva, RV i PVO zajedno sa MUP-om obezbjeđuje neprekidno dežurstvo dijela helikopterskih snaga, 24 časa 365 dana u godini, za potrebe traganja i spasavanje. 

On je naveo da je u toku druga faza modernizacije aviona "mig 29", a u posljednjem kvartalu ove godine počinje i treća, posljednja faza. 

"Nakon završene modernizacije, avioni "mig 29" će biti na nivou najsavremenijih vazduhoplova u svijetu, koji će u potpunosti obezbjediti kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Srbije, kao i zaštitu snaga Vojske Srbije u izvođenju operacija", rekao je Žarković.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм