Ruska pravoslavna crkva podržala SPC

Ruska crkva razumije SPC i Kosmet, a mi razumijemo njih i Kijev

  • 28.12.2018. 10:37

Ruska pravoslavna crkva i ubuduće će podržavati Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ na Kosovu i Metohiji, rečeno je u Moskvi na sastanku mitropolita volokolamskog Ilariona i episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Mitropolit Ilarion izrazio je iskrenu bratsku ljubav i saosećajnost prema narodu koji opstaje na Kosovu i Metohiji, ističući da se braća poznaju u nevolji, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske. 

On je zahvalio za stav SPC za pitanje Ukrajine i projekat stvaranja "autokefalne crkve" od dojučerašnje raskolničke jerarhije. Mitropolit Ilarion je napomenuo da je riječ o političkom projektu i legalizaciji raskola. 

On je naglasio da je Ruskoj pravoslavnoj crkvi veoma značajna jasna podrška izrečena u saopštenju Svetog arhijerejskog sabora SPC. 

"Kao što oni nas razumeju po pitanju Kosova i Metohije, tako i mi njih razumemo po pitanju Kijeva. Ni jedni, a ni drugi se ne možemo odreći svoje kolevke", prenijela je SPC. 

Episkop Teodosije u Moskvi je boravio sa blagoslovom NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a služio je i svetu liturgiju u Sretenjskom manastiru.