Rusi će antikorona lijek isporučiti u 17 zemalja, među njima Srbija

  • 24.09.2020.15:31

Ruski fond za direktne investicije, investitor koji je finansirao razvoj prve svjetske vakcine protiv virusa korona, i "Himrar grupa", sa sjedištem u Moskvi, dogovorili su se da će antikovid lijek "avifavir" isporučiti u 17 zemalja, računajući Srbiju.

"Avifavir", prvi lijek na bazi "favipiravira" koji je odobren za liječenje Kovida-19, biće isporučen u Saudijsku Arabiju, Brazil, Bugarsku, Kolumbiju, Srbiju, Argentinu, Čile, Ekvador, Salvador, Honduras, Kuvajt, Panamu, Paragvaj, Slovačku, Južnu Afriku, Ujedinjene Arapske Emirate i Urugvaj.

Nakon što je registrovan u Rusiji 29. maja 2020. godine, već je korišten za liječenje Kovida-19 u više od 70 ruskih regiJa, a naknadno su ga kupili Bjelorusija, Bolivija, Kazahstan, Kirgizija, Turkmenistan i Uzbekistan.

Efikasnost "favipiravira" protiv Kovida-19 potvrdila je japanska kompanija "Fudžifilm holdings korp", nekoliko mjeseci nakon ispitivanja "avifavira" u Rusiji.

Ruski fond napominje da se, u poređenju sa drugim ruskim proizvođačima "favipiravira", "avifavir" pokazao efikasnijim u liječenju više od 400 pacijenata koji su od aprila oboljeli od Kovida-19.

Lijek su do sada odobrila evropska, bliskoistočna i azijska regulatorna tijela i postao je prvi ruski lijek za borbu protiv virusa korona za izvoz, prenosi "Sputnjik".

"Avifavir" je mnogo jeftinija opcija u poređenju sa "remdesivirom", takođe, lijekom na bazi "favipiravira" proizvedenim u SAD.

"Kada smo registrovali prvi antikorona lijek na svijetu na bazi 'favipiravira', ljudi su bili skeptični jer su se pitali kako da ga registrujemo kada ga Japan još nije registrovao", napominje direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

"Međutim, pet mjeseci nakon naših kliničkih ispitivanja, Japan je potvrdio kliničku efikasnost favipiravira", dodao je on.

Dmitrijev ističe da je, osim kliničkih ispitivanja koja su sprovedena u 35 medicinskih centara u Rusiji, efikasnost "avifavira" provjerena na 940 pacijenata u opservacionim istraživanjima nakon registracije.

To je bilo na svijetu najveće kliničko ispitivanje lijeka zasnovanog na "favipiraviru" protiv virusa korona.

Tagovi: