Upravni odbor

RTS ne smije da postane poligon za nasilne političke obračune

  • 17.03.2019. 12:16

Upravni odbor Radio-televizije Srbije saopštio je da javni medijski servis ne smije da postane poligon za nasilne političke obračune političkih aktera.

"Svaki pokušaj nasilnog uticaja na uređivačku politiku ruši temelje na kojima počiva ideja o javnom medijskom servisu kao jednom od stubova demokratskog društva", navodi se u saopštenju Upravnog odbora objavljenom povodom sinoćnjeg upada demonstranata u zgradu RTS-a. 

Upravni odbor RTS-a, kako se ističe, ima zakonsku obavezu da štiti uređivačku nezavisnost urednika i slobodu novinara. 

"Iz tog razloga beskompromisno osuđujemo sinoćnji nasilni upad u zgradu RTS-a i pokušaj da se nasilno utiče na uređivanje programa", dodaje se u saopštenju. 

Upravni odbor RTS-a poziva Evropsku asocijaciju javnih medijskih servisa i sve ostale međunarodne i domaće institucije, kao i demokratski orijentisane pojedince, da daju podršku RTS-u za pravo na slobodu uređivanja bez pritisaka fizičkim nasiljem. 

Predsjednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić rekao je, gostujući u Dnevniku, da država mora da učini sve da ne dozvoli da ustanova kao što je javni medijski servis bude izložena onakvoj vrsti napada kao što je bio sinoć. 

Demonstranti su sinoć oko 20.00 časova, predvođeni liderom Dveri Boškom Obradovićem, nasilno upali u zgradu RTS-a zahtjevajući uživo uključenje u program. Među demonstrantima su bili i lider Demokratske strane Zoran Lutovac i jedan od čelnika Saveza za Srbiju Dragan Đilas. 

Demonstranti su u zgradu RTS-a ušli preko ulaza iz Aberdareve ulice, izlijepili trakama i naljepnicama hodnike zgrade, polomili stakla i odgurivali obezbjeđenje i zaposlene televizije. 

Ubrzo nakon toga stigli su i pripadnici specijalnog odreda policije i Žandarmerije koji su spriječili demonstrante da se popnu na više spratove. 

Poslije višečasovnog insistiranja pripadnika Žandarmerije da demonstranti mirno napuste RTS, policija je potisnula iz zgrade učesnike protesta i predstavnike opozicije. 
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.