Uhapšeno 13 Srba

ROSU upale na sjever KiM, jedno lice ranjeno VIDEO

  • 28.05.2019. 07:59

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru KiM. 

Prema saznanjima Novosti, hapšenja su u toku u Zubonom Potoku gdje je, uhapšeno jedno lice, a Novosti pišu i da je jedno lice ranjeno.

Akcija izvedena u sve četiri opštine na sjeveru Kosmeta, RTS javlja da su uhapšeni pripadnici pogranične policije.

ROSU je do 8.30 časova uhapsila 13 Srba pripadnika KPS na sjeveru KiM, rečeno je Tanjugu.

Sirene u Kosovskoj Mitrovici se i dalje čuju i ljudi se pozivaju da izađu na ulice, javlja dopisnik RTS-a.

Građani postavili nekoliko kontejnera i blokirali put ka južnom dijelu grada. Na putu iz Prištine ka Mitrovici ekipa RTS-a vidjela više džipova i kombi vozila punih pripadnika specijalnih snaga kosovske policije. Takođe, u južnom dijelu Mitrovice parkirano je više blindiranih vozila koja su služila policiji kada je hapšen Marko Đurić. Dopisnik RTS-a dodaje da su na važnijim raskrsnicama viđena i vozila Kfora. 

Kosovska policija je saopštila da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila. Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor. Ramuš Haradinaj rekao da je akcija uperena protiv organizovanog kriminala.

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja dopisnik RTS-a.

Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

Građani se okupljaju na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić. 

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribjegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte. 

Đurić je rekao za RTS da je u ime predsednika Vučića obavijestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će reakcija Srbije biti u toku današnjeg dana. Dodao je da ROSU u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo.