Johanes Han

Rješenje u vezi sa Kosovom i Metohijom nije jedini preduslov na evropskom putu

  • 22.10.2018. 09:45

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da rješenje u vezi sa Kosovom i Metohijom nije jedini preduslov na putu Srbije ka EU.

"Izgleda da mnogi, uključujući i političare, imaju utisak da je rješenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja", rekao je Han. 

Na pitanje kakve su šanse Srbije da postane član EU do 2025. godine, Han je za "Večernje novosti" podsjetio da je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u više navrata jasno stavio do znanja da nijedna nova država članica ne može da pristupi EU bez rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja. 

On je dodao da za Srbiju to znači da je potrebno da zaključi i trajno primijeni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom. 

Han nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačan dogovor Beograda i Prištine, niti na pitanje o eventualnoj promjeni granica, navodeći da EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma. 

Istakao je, ipak, da EU u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine, a da konačan dogovor podrazumijeva izvodljivo, održivo i realno rješenje u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim nasljeđem EU. 

"Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po mjeri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU", rekao je Han. 

Prema njegovim riječima, to što EU mora da bude jača i čvršća prije nego što bude mogla da se proširi ni na koji način ne ugrožava rad sa zemljama kandidatima na njihovoj spremnosti da postanu članice.

Тагови: