Eparhija raško-prizrenska

"Razmišljamo o tužbi zbog skarednog i neukusnog spota na ruševinama hrama"

  • 19.11.2019. 07:53

Eparhija raško-prizrenska izrazila je oštar protest zbog neukusnog video-snimka pjevačice albanskog porijekla Albane Azizi na temeljima Hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, te najavljuju razmatranje mogućnosti podnošenja krivične tužbe.

Iz Eparhije ističu da za snimanje tog spota nije tražena dozvola ni opštine, ni Srpske pravoslavne crkve, te napominju da je kažnjivo snimanje spotova koji vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju Eparhije napominje se da je riječ o kontinuiranoj zloupotrebi lokacije - temelji Hrama Svetog Nikole - neovlašteni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i sada ovaj skaredni i neukusan spot.

Sve to pokazuje, kako navode iz Eparhije, da postojeće prištinske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umiju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Iz Eparhije su najavili da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje vjerskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vrijeđaju zdrav razum svakog civilizovanog čovjeka.

Eparhija ukazuje da su prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina specijalna zaštićena zona i da su sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski regulisane.

Iz Eparhije navode da će na prvoj sjednici Savjeta za specijalne zone tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta, imajući u vidu da je ovaj drevni hram postao poligon iživljavanja nad vjerskom i kulturnom baštinom Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji.

U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Azizi obnažena sa još nekoliko djevojaka obučenih u albansku nošnju, promoviše svoju novu pesmu, a spot je snimila u Hramu Svetog Nikole u Novom Brdu.