Dragomir Anđelković

Raspisivanje izbora Tačijev pokušaj okupacije sjevera Kosmeta  

  • 08.04.2019. 17:56

To što je predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači raspisao izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta znači prvi korak u pokušaju albanske okupacije tog dijela, ali će takav plan biti kontraproduktivan za Albance jer će primorati Srbe sa sjevera da konačno napuste kosovske institucije, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Tači stvara osnov za postavljanje vlasti po volji Prištine u pokušaju da ona zaposedne pozicije na sjeveru uz podršku albanskih bojovnika. Taj plan je teorijski zamišljen, ali ne verujem da u praksi može da funkcioniše jer je srpski narod na sjeveru dovoljno dobro organizovan i oslonjen na Srbiju da spriječi tako nešto", rekao je Anđelković za "Sputnjik". 

Prema njegovim riječima, Briselski sporazum je statusno neutralan i može da korespondira samo sa Rezolucijom 1244, prema kojoj je Kosovo dio Srbije, a ovim potezima Albanci pokazuju da nemaju namjeru da iskorače iz svoje realnosti i pokušavaju da Srbima nametnu svoju kvazidržavu. 

Anđelković zbog svega ovoga smatra da je došlo vrijeme da bude poništen Briselski sporazum, te da ovakvim potezima Albanci u tome pomažu. 

"Vrijeme je da Srbi napuste kosovski sistem lokalne samouprave i uspostave institucije u skladu sa zakonima Srbije i da, uz podršku Srbije, budu spremni da takvo stanje i brane. Ako Beograd i Srpska lista budu složno djelovali, Albanci neće moći ništa da postignu", ocijenio je Anđelković. 

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači odlučio je da za 19. maj raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na sjeveru Kosova. 

Srpska lista saopštila je da će povodom ovoga u srijedu, 10. aprila, u Beogradu biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije o budućim potezima. 

Gradonačelnici četiri srpske opštine na sjeveru Kosova - Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu podnijeli su ostavke nakon što je Priština uvela takse na srpsku robu.