Američki spot

Raković: Poručuju Srbima da se pomire sa oduzimanjem teritorije

  • 18.07.2018. 15:04

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je kao bizaran spot američke Ambasade u Beogradu, emitovan na televizijama u Srbiji pod naslovom "Vi ste svet", istakavši da SAD u njemu sugerišu da bi građani Srbije trebalo da prihvate razbijanje svoje zemlje i pomire se sa oduzimanjem dijelova njene teritorije.

"U ovom spotu, koji je potpuno bizaran, sve je jasno. Radi se o tome da Amerika kroz ovakve spotove ima nameru da promoviše razbijanje naše zemlje, oduzimanje delova teritorije naše zemlje, i kada je reč o Kosovu i Metohiji i kada je reč o razbijanju srpskog prostora u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Srni Raković.

On je istakao da su ljudi na ovim prostorima do 1991, 1992. godine živjeli u velikoj, lijepoj i dostojanstvenoj državi koja je igrala svjetsku ulogu, "kada je Zapad razbio tu državu zajedno sa secesionističkim pokretima u Jugoslaviji".

Raković, koji je saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, primijetio je da Amerikanci u ovom spotu sugerišu građanima Srbije i "da bi trebalo napustiti zemlju i raditi u interesu drugih širom sveta - američkim globalnim interesima, a ne u interesu svoje zemlje".

On je ukazao kako je floskula da Amerika i Zapad predstavljaju međunarodnu zajednicu, "još jedna lažna floskula", jer, kako je podsjetio, "svet je mnogo veći, ali i humaniji, nego što su Zapad i njihove evroatlantske strukture".

Raković je ukazao da su "sve njihove reči prazne, bizarnog karaktera" i zato što u spotu promovišu i rijeke, šume, polja, doline i ljude, koje je zapadna civilizacija uništavala.

"Ovaj spot je u stvari bio spot takvog tipa gde oni ubeđuju jedan narod da treba da prihvati raspad svoje države, da se sa time pomiri i bude srećan, jer smo deo sveta, koji zapravo i nije svet, nego zapadni imperijalizam, dakle fikcija", zaključio je Raković.

U spotu "Vi ste svet" Ambasade SAD u Beogradu na pitanje "kada se za državu može reći da je velika" daje odgovor da je to "kada ima mnogo drveća i kapi vode". Sve to se, poručuje spot, uzima od svijeta, pa bi "možda veličina države trebalo da se meri onim što njeni građani daju svetu".

Spot je objavljen povodom obilježavanja 100 godina od podizanja srpske zastave na Bijeloj kući.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.