Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Rakić: Od danas nema prištinskog sistema na sjeveru Kosova VIDEO

  • 27.11.2018. 13:40

Više hiljada Srba, okupljenih na protestu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, apelovalo je danas na EU i cijelu međunarodnu zajednicu da ne zatvaraju oči pred nasiljem koje vlasti samoproglašenog Kosova nad njima sprovode i ugrožavaju im opstanak.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić, u obraćanju na mirnom protestu ispred sjedišta EU, rekao je da su gradonačelnici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom podnijeli ostavke i da od danas administracija prištinske lokalne samouprave na sjeveru Kosmeta više ne postoji. 

"Došli smo da mirno i civilizovano odgovorimo Prištini na nedemokratske mere kojima se ugrožava opstanak našeg naroda na Kosmetu. Takse koje je uvela Priština znače da naša deca sutra neće imati hleba", naveo je Rakić i pročitao četiri tačke zbog kojih su gradonačelnici Zubinog Potoka, sjeverne Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića podnijeli ostavke. 

Gradonačelnici ističu da ostavke podnose zbog kontinuiranog nasilja, premlaćivanja, hapšenja i pokušaja ubistva potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića. 

Treći razlog je što vlasti samoproglašenog Kosova krše međunarodne sporazume, Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti, briselske i CEFTA sporazume, dok je četvrti - kršenje svih dogovora Beograda sa Prištinom koji bi trebalo da znače poštovanje prava Srba kao nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji. 

Rakić je poručio da će protesti biti nastavljeni sve dok ne budu povučene brutalne mjere Prištine. 

"Ova ostavka se ne može tumačiti kao obaveza ostalim gradonačelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom da prestanu da se bore za prava Srba", naglasio je Rakić. 

On kaže da krizni štab Srba sa sjevera Kosova neprestano zasjeda i da će dalje mjere preduzimati u skladu sa novonastalom situacijom. 

"Odavde nema nazad", rekao je Rakić i pozvao Srbe da nastave mirne proteste kako ne bi dali povoda Prištini za nove mjere. 

Na protestu je pročitana odluka Srba zaposlenih u pravosuđu na sjeveru Kosmeta o prestanku sa radom. 

Prema Rakićevim riječima, ova odluka potvrđuje jedinstvo Srba i odlučnost da istraju u odbrani gole egzistencije i prava na život. 

Okupljenim građanima obratio se i direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović koji je upozorio da su rezerve lijekova i kiseonika u bolnici na minimumu i da mogu trajati još najviše nekoliko dana. 

Proteste Srba u sjevernoj Mitrovici nadgledao je veliki broj pripadnika Kosovske policijske službe i Kfora. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.