"Qatar charity" ulaže velike pare na Kosovu: Sponzori džihadista prave naselje u Mitrovici

08:26, 25.11.2020.
Izvor: Alo
Agim Bahtiri, gradonačelnik južne Kosovske Mitrovice, usko je povezan sa organizacijom "Qatar charity", koja je proglašena za terorističku organizaciju koja djeluje na Bliskom istoku i koja je do sada milione dolara poklonila Al Kaidi i Al Nusri, terorističkim grupama koje godinama ratuju u Siriji i Iraku.

Kako je dogovoreno, ta katarska organizacija će u Južnoj Mitrovici napraviti 40 kuća koje će biti podjeljene albanskom stanovništvu.

"Qatar charity" se zvanično bavi humanitarnim radom, a prije nekoliko godina Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein proglasile su je terorističkom organizacijom.

Univerzitetski profesor Bljerim Latifi kaže da je Bahtiri sa tom katarskom organizacijom, koja promoviše terorističke aktivnosti, potpisao sporazum o izgradnji 40 kuća u selu Frašer.

- Agim Bahtiri planira da u tom kompleksu uspostavi centar za potrebe te organizacije - kazao je Latifi.

Univerzitetski profesor iz Prištine pitao je javno Agima Bahtirija da li mu je poznato da je organizacija "Qatar charity" optužena da svoju međunarodnu dobrotvornu mrežu koristi za prebacivanje sredstava grupama koje promovišu i organizuju terorističke aktivnosti širom svijeta?

- Da li znaš da je nacionalni interes važniji od 40 kuća za siromašne, koji su prisiljeni da prihvate milostinju sumnjivih organizacija sa Bliskog istoka - pitao je Latifi, uz potpitanje da li će takozvana država Kosovo sačekati da potpuno potone kako bi nakon tog potonuća opet pozvala međunarodne prijatelje da intervenišu i spasu je od "samoubilačkog idiotizma".

"Qatar charity" je organizacija koja je nastala 1992, a do sada je širom svijeta otvorila 24 filijale. Jedna takva je u Prištini i djeluje nekoliko godina.

Ova sumnjiva organizacija na prostoru Kosova i Metohije realizovala je više projekata, a nedavno je prištinskom ministarstvu zdravlja donirala 6.500 testova za kovid i šest respiratora, a ta pomoć vrijedi blizu 300.000 dolara. Prije toga, "Qatar charity" je jednoj školi u južnoj Mitrovici donirala 18 laptopova i računara, kao i svu drugu opremu za informatički kabinet.