Odbor za izgradnju crkve Blage Marije

Putin pozvan da posjeti hram posvećen žrtvama "Oluje" i "Bljeska"

  • 23.12.2018. 14:44

Odbor za izgradnju crkve Blage Marije u fruškogorskom mjestu Banstol, koja je posvećena žrtvama "Bljeska" i "Oluje", uputiće molbu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u protokol posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji u januaru uvrsti i posjetu ovom mjestu.

Crkva Blage Marije na Banstolu, koju su mediji nazvali "Putinov hram", prva je crkva koja se gradi u ruskom stilu u Srbiji. Posvećena je žrtvama zločinačkih akcija hrvatske vojske "Bljesak" i "Oluja", u kojima je protjerano oko 250 hiljada Srba i oko 2.000 civila je ubijeno.

Gradnja hrama trajala je godinu i po dana, a da bi ovi radovi bili završeni na vrijeme, majstori iz Donjecka su par mjeseci radili danonoćno, prenose mediji u Srbiji. Član Odbora za izgradnju hrama Branko Simonović kaže da u ovom trenutku ne postoji mjesto sa većom simbolikom i jačom porukom koje govori o srpsko-ruskim odnosima kroz vijekove. 

Inicijativa za izgradnju Crkve pokrenuta je 2015. godine, kada se navršilo 20 godina od akcije "Oluja". Prvi donator bio je tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je na osveštanju temelja buduće crkve rekao da će ta bogomolja po značaju biti jednaka Hramu Svetog Save na Vračaru.