Na respiratoru sedam pacijenata

Puni se i bolnica u Čačku, od 180 mjesta, popunjeno 113

  • 08.07.2020. 20:13

Na infektivnim odjeljenjima čačanske bolnice hospitalizovano je 113 pacijenata, a kapacitet ove zdravstvene ustanove je dovoljan za 180 pacijenata.

Na respiratoru je juče bilo devet pacijenata, dva su danas prebačena u Kragujevac, tako da je broj intubiranih smanjen na sedam, a u protekla dva dana dva pacijenta su prebačena u Beograd.

- Dijete koje je smješteno na odjeljenje pedijatrije, a kod koga je postojala sumnja na kovid infekciju, nakon pristiglog PCR testa utvrđeno je da nije riječ o tome, ali je dijete ipak zadržano na daljem liječenju zbog simptoma koje ima.

Takođe, imamo trudnicu u četvrtom mjesecu trudnoće, kod koje postoji sumnja na kovid infekciju, ona je smještena u izolaciju na odeljenju ginekolgije i čeka na rezultate PCR testa - rekao je dr Dejan Dabić.

Prema njegovim riječima, kovid odjeljenjima proglašeno je grudno, interno, palijativa, neurologija i infektivno odjeljenje.

- Neka odjeljenja su dislocirana iz svojih zgrada u novu bolnicu i to prije svega interno i koronarna jedinica kao i neurologija, da bi obezbijedili prostor za smještaj kovid pacijenata i da bi koliko god možemo odložili prijem kovid pacijenata u zgradu nove bolnice - ističe dr Dabić.

Operisana tri pacijenta pozitivna na kovid 19

U čačanskoj bolnici rade se samo hitne operacije kada je pacijent životno ugrožen, a u ovoj situaciji rade se tri hitne operacije dnevno.

- U proteklih sedam dana operisali smo tri pacijenta koji su bili pozitivni, a to podrazumijeva opremu za hirurge i specijalan tretman za pacijenta od ulaska u opertacionu salu do postoperativnog toka.

U čačanskoj bolnici trenutno ima devet kliničkih i pet transportnih respiratora.

- Razlika između tih respiratora je u tome što kod transportnih, pacijent na toj mašini može najviše da bude dva, do tri dana, poslije toga se mora odmoriti i pacijent i mašina - pojasnio je doktor.

Prema njegovim riječima, što se tiče organizacije rada na kovid odjeljenjima, uključeni su apsolutno svi lekari i napravljen je raspored rada za čitav mjesec jul.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник