"Ostaće bez dijaloga ako ga budeš povezivala sa taksama"

Pukla ljubav: Haradinaj prijeti Mogerinijevoj

  • 14.02.2019. 08:52

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovo je sinoć da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će "ostati bez dijaloga" ukoliko ga bude povezivala sa taksama.

Haradinaj je odbacio mogućnost da se na sjednici vlade glasa o dnevnom redu, u kojem bi postojao prijedlog za ukidanje taksi.

"Ne treba da igram igrice, mi smo svi odrasli. Tražio sam od Veseljija, Ljimaja da me poštuju dok sam na ovom zadatku. Prihvatio sam njihovo povjerenje u vođenju vlade ove zemlje, prijedlog nije donet nelegalno, to je bila jednoglasna odluka. Ne možete promeniti odluku vlade bez volje premijera."

On je u intervjuu za televiziju KTV rekao da uprkos pritisku saveznika Kosova, SAD i EU, nije promijenio stav o taksama i poručio da je Kosovo spremno da razmotri njihovu suspenziju samo ukoliko Srbija i BiH priznaju njegovu nezavisnost.

Istovremeno je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini poručio da će, ako povezuje dijalog Beograda i Prištine sa taksama, ostati bez dijaloga.

"Njeni postupci nanijeli su štetu Kosovu, ukoliko se o teritoriji eventualno govorilo u tom dijalogu" rekao je Haradinaj, navodeći da takvi postupci "nisu prijateljski, već neprijateljski", prenosi "Koha ditore". On je odbacio mogućnost da podnese ostavku zbog političke krize ili sve većeg pritiska međunarodne zajednice, koja poziva njegovu vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog sa Srbijom, navodi "Gazeta ekspres".

"Ne planiram da podnesem ostavku. Znate zašto? Zato što mislim da su odluke koje sam donio od koristi Kosovu", rekao je Haradinaj.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.