Prodaja obustavljena u SAD i Kanadi

Puder za bebe "Džonson i Džonson" izaziva rak?

  • 02.07.2020. 10:57

Bebi-puder kompanije "Džonson i Džonson", koji sadrži talk kontaminiran azbestom, za koji postoje brojne tvrdnje da izaziva rak, i dalje se prodaje u Srbiji! Njegova prodaja, međutim, obustavlja se za tržišta SAD i Kanade.

Da ovog pudera zaista ima na policama u radnjama, uvjerili su se i reporteri "Novosti". Ključne informacije o ovom proizvodu, na pozadini ambalaže, odštampane su vrlo sitnim slovima i neophodna je lupa da se pročita sastav. Tu se, ipak, može vidjeti da je osnovni sastojak proizvoda - sporni talk.

Šef pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije Mladen Alfirović kaže da nadležni moraju da reaguju povodom spornog bebi-pudera.

- Zahtijevamo od nadležne sanitarne inspekcije da se oglasi i da kaže da li su nešto preduzeli, a ako nisu šta konkretno planiraju da urade da bi se utvrdilo da li je taj proizvod bezbjedan - kaže Alfirović za "Novosti". - Ali, nije dovoljno da samo saopšte da je proizvod bezbjedan, već da dostave dokaz za to, da navedu šta su radili, koga su kontrolisali.

Alfirović naglašava da ako se u svijetu sumnja u bezbjednost tog bebi-pudera, naši nadležni treba da reaguju po službenoj dužnosti.

- Riječ je o proizvodu koji je regulisan Zakonom o bezbjednosti predmeta od opšte upotrebe. Taj Zakon posebno apostrofira kozmetičke preparate i proizvode koji dolaze u kontakt sa kožom, gdje su naročito ugrožene bebe i djeca - objašnjava sagovornik. - Talk je jedan od takvih proizvoda i ako sadrži kancerogene materije njegovo prisustvo u našim radnjama je vrlo problematično.

Predstavništvo kompanije "Džonson i Džonson", sa sjedištem u Švajcarskoj, u odgovoru redakciji Novosti tvrdi da su i dalje čvrsto uvjereni u bezbjednost njihovog pudera za bebe i da to potvrđuju brojne nezavisne naučne studije.

- Odlučili su da prestanemo sa proizvodnjom "Džonsonovog" pudera za SAD i Kanadu da bismo, zbog kovida 19, procijenili prioritete u poslovima i proizvodnji - navode iz ove kompanije. - Potražnja za "Džonsonovim" bebi-puderom počela je da opada u Sjevernoj Americi, uglavnom zbog promjena u ponašanju potrošača, delimično pokrenutih i zbog pogrešnih informacija o bezbjednosti ovog proizvoda i konstantnom pisanju u medijima o sudskim parnicama koje se pokreću u vezi sa ovim puderom.

Kompanija "Džonson i Džonson" godinama je u centru optužbi da je talk koji se nalazi u njihovim proizvodima, kontaminiran azbestom i da izaziva rak. Protiv ovog američkog farmaceutskog giganta tužbe je podnijelo gotovo 20.000 potrošača u SAD tvrdeći da je zbog korišćenja njihovih proizvoda, uključujući i bebi-puder, dobilo kancer.

Kompaniji je bilo naloženo da plati milijarde dolara odštete potrošačima, ali je gotovo sve presude uspjela da obori u žalbenom postupku. Oko 16.000 novih tužbi tek treba da razmotri sud u Nju Džersiju. U aprilu je sudija donio odluku da podnosioci mogu da iznesu svoje slučajeve, ali je limitirano svjedočenje stručnjaka na tim suđenjima. S druge strane, kompanija sve vrijeme tvrdi da su njeni proizvodi potpuno bezbjedni. U oktobru prošle godine je američka Uprava za hranu i lekove saopštila da je testiranjem otkrila malu količinu azbesta u jednom uzorku bebi-pudera, zbog čega je "Džonson i Džonson" bio prinuđen da povuče oko 33.000 bočica ovog artikla.

INSPEKCIJA: ZDRAVSTVENO ISPRAVAN

IZ Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja kažu, za "Novosti", da su trenutno dva zahtjeva za uvoz "Džonsonovog" bebi-pudera odobrena rješenjem graničnog sanitarnog inspektora, a nakon utvrđene zdravstvene ispravnosti u ovlašćenim i akreditovanim laboratorijama. Treći zahtjev za uvoz čeka na rezultate analiza. U odgovoru, takođe, navode da je jedan lot "Džonsonovog" bebi-pudera, 18. oktobra 2019, kompanija dobrovoljno povukla sa tržišta SAD.

- Navedeni lot proizvoda se ne nalazi ni na RAPEX portalu, na kojem se objavljuju podaci o eventualno nebezbjednim proizvodima na tržištu EU. To znači da lot tog proizvoda nikada nije dospeo na tržišta EU, pa ni na tržište Srbije, jer bismo mi bili o tome neposredno obaviješteni - navodi se u odgovoru sanitarne inspekcije.