Specijalci divljali u selu Varage

Pripadnici ROSU se povukli iz Zubinog Potoka VIDEO

  • 28.05.2019. 09:30

Jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru KiM. Uhapšeni su pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i civili, ali nema zvaničnih podataka o broju uhapšenih. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti.

11:54 - RANjENI U ZUBINOM POTOKU DOVEZENI U BOLNICU U KOSOVSKOJ MITROVICI

Dvije osobe ranjene u Zubinom potoku prilikom akcije specijalnih jedinica kosovske policije dovezene su u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je Tanjugu zamjenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Oni se trenutno nalaze na prijemnom hirurškom odeljenju KBC i u toku je dijagnostikovanje, kako bi se utvrdilo o kakvim povredama je riječ, rekao je Elek.

Više informacija znaće se nakon pregleda, a u KBC u ovom trenutku imaju informaciju da je još jedna osoba povrijeđena u Zubinom potoku.

11.49 - Večernje novosti saznaju da su se pripadnici ROSU povukli iz Zubinog Potoka i nastavili put ka južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

11:40 Brojni građani su se okupili u centru Zubinog Potoka.

11:15 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u akciji ROSU na sjeveru KiM pretučen i priveden i jedan ruski državljanin, Mihail Krasnoščenkov, radnik administracije Unmika.

"Među uhapšenima je i ruski državljanin Mihail Krasnoščenkov, radnik misije Unmnika. O tome smo obavijestili odgovarajuće ruske organe", izjavio je Vučić u skupštini Srbije.

11:05 Policija samoproglašenog Kosova je tokom akcije koja je u toku u opštinama Zvečane, Zubin Potok, Leposavić, sjeverni i južni dio Kosovske Mitrovice, Srbica i Drenica do sada uhapsila nekoliko osumnjičenih građana i policijskih službenika srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz kosovske policije.

Zbog prepreka i opstrukcija policijske akcije na terenu od nekih građana u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, kosovska policija privela je nekoliko građana umiješanih u ove slučajeve, stoji u saopštenju. 

10:45 Vučić  je u obraćanju poslanicima o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji naglasio da je situacija posebno teška u Zubinom Potoku, gdje se nenaoružani građani suprotstavljaju. 

10: 40 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u Skupštini. Rekao je da su pripadnici specijalnh jedinica policije samoproglašenog Kosova do sada uhapsili 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, najviše iz kosovske policije, u tri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

10.18 - Na raskrsnici kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici, blizu mjesta nekadašnje barikade, koja je inače posljednja uklonjena na sjeveru Kosmeta 2016 godine, okupila se grupa od oko par stotina građana. Oni stoje mirno i trenutno se tu ništa ne dešava, prenosi KoSSev.

10:15 U selu Varage kod kafane "Radič Polje" pripadnici ROSU napravili su veliku štetu na privatnim automobilima.

Prema riječima očevidaca, specijalci su kundacima razbijali šoferšajbne na vozilima i stakla na ugostiteljskim objektima.

10:00 Na širem području Kosova i Metohije do sada je uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mjesec dana pratili policijski inspektorati, saopšteno je iz Kosovske policijske službe /KPS/.

09.43 - Primijećeni su pokreti Vojske Srbije i policije ka Kosmetu, javlja RTS.

09.41 - Most koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio može da se pređe samo pješke, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj.

09.38 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se Skupštini u 10.30 časova.

09:41 PUCNjAVA U ZUBINOM POTOKU, LAKŠE POVREĐENO DVOJE SRBA

Dvoje Srba lakše je povrijeđeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini, potvrdio je Tanjugu policijski zvaničnik sa lica mjesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova.

Jedna osoba, I.M, je uhapšena.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmjene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

Nakon toga, na lice mjesta došlo je 15 oklopnih vozila ROSU i FIT, koji su se frontalno rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem i srušili jednu improvizovanu manju barikadu, koju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.

Pipadnici ROSU idu pješice magistralnim putem i pucaju i dalje sa obe strane i bacaju šok bombe.

Narod je preplašen, a lokalna škola i obdanište planiraju da obustave rad, rekao je Tanjugu taj policijski zvaničnik.

U opštini Zubin Potok je trenutno najteža situacija. Barikada koja su Srbi postavili u selu Zupče probijena je i ROSU se kreće prema selu Varage, javljaju Novosti.

U Zubinom Potoku su čuju pucnji. Specijalci ROSU bacaju šok bombe, dok su svi prilazni putevi blokirani.

09:30 U toku je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

ROSU je do 8.30 časova uhapsila 13 Srba pripadnika KPS na sjeveru KiM, rečeno je Tanjugu.

Sirene u Kosovskoj Mitrovici se i dalje čuju i ljudi se pozivaju da izađu na ulice, javlja dopisnik RTS-a.

Građani postavili nekoliko kontejnera i blokirali put ka južnom dijelu grada. Na putu iz Prištine ka Mitrovici ekipa RTS-a vidjela više džipova i kombi vozila punih pripadnika specijalnih snaga kosovske policije. Takođe, u južnom dijelu Mitrovice parkirano je više blindiranih vozila koja su služila policiji kada je hapšen Marko Đurić. Dopisnik RTS-a dodaje da su na važnijim raskrsnicama viđena i vozila Kfora. 

Kosovska policija je saopštila da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila. Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor. Ramuš Haradinaj rekao da je akcija uperena protiv organizovanog kriminala.

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja dopisnik RTS-a.

Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

Građani se okupljaju na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.