Prvi kontigent Fajzerove vakcine sljedeće nedjelje u Srbiji

  • 18.12.2020. 16:27

Prvi kontingent Fajzerove vakcine očekuje se u Srbiji tokom sljedeće nedjelje, kaže član Kriznog Štaba Zoran Gojković i navodi da se uporedo obavlja analiza ruske vakcine "SputnjikV".

Na pitanje novinara da li se razmišlja i o nabavci ruske "lajt sputnjik" vakcine koja stvara imunitetet od tri do četiri mjeseca i efikasna je 85 odsto, Gojković je na konferenciji za novinare rekao da će, ako naše stručne službe procijene da bi to bilo korisno za građane, država učiniti sve da kupi i tu vakcinu.

Povodom dozvole nadležnih za uvoz Fajzerove vakcine, Gojković je rekao da je da će biti potrebno dodatno ispitivanje u Srbiji u nacionalnoj laboratoriji pri Agenciji za lijekove.

"Nakon toga moći ćemo vakcinu, na zakonom propisan način da ponudimo svim zainteresovanim građanima", rekao je Gojković.

Napomenuo je da sve ono što bude bilo na svjetskom tržištu u ponudi vakcina i lijekova, a što Srbija može da nabavi i ako naše stručne službe procijene da bi bilo korisno za građane, biće kupljena i uvezena i ta vakcina i taj lijek.

Тагови: