Američka agencija objavila

Prvi izvoz dronova u Evropu, Kina jača srpsku vojsku

  • 11.09.2019. 12:39

Beograd se zahvalio Kini zbog toga što će podržati srpsku vojsku isporukom bespilotnih letjelica i druge vojne opreme.

Naime, nakon posjete visoke kineske vojne delegacije, Ministarstvo odbrane izdalo je zvanično saopštenje u kom hvali Peking za ekonomsku i vojnu podršku, što je objavila njujorška agencija Asošiejted pres (AP).

Asošiejted pres, naveo je i da Kina pruža podršku srpskoj vojsci, odnosno jača srpsku vojsku naoružanjem.

Podsjetimo, ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsjednik Centralne vojne komisije NR Kine general Džang Jousjaoa potpisali su više sporazuma o nastavku saradnje tokom petodnevne posjete kineske delegacije Srbiji, koja je završena juče.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ministar Vulin zahvalio je generalu Džangu na svemu što Kina čini "u potvrdi tradicionalno prijateljskih odnosa dva naroda, značajno unaprijeđenih prijateljstvom predsjednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga".

Srpski zvaničnici, navela je agencija AP, kažu da je Kina dogovorila prodaju naoružanih bespilotnih letjelica, što će biti prvi izvoz kineskih dronova u jednu evropsku zemlju.

Ministar obrane Aleksandar Vulin kaže da će isporuka, koja se očekuje u narednim mjesecima, "znatno ojačati srpsku vojsku koja će steći sposobnosti kakve nije imala u prošlosti".

Uvoz dronova iz Kine najavljen je još prije godinu dana.

Od ukupno šest ovih letjelica dvije bi trebalo da budu s naoružanjem.

Kako je ranije nezvanično najavljeno, Srbija će ovom kupovinom u svom posjedu imati najprodavaniju bespilotnu letjelicu "jilong 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2". Ona se pokazala kao veoma efikasna na pojedinim ratnim frontovima, na primjer u Libiji, Nigeriji, Iraku...

Bespilotne letjelice spadaju u najsavremenije oružje, koje koriste najmoćnije oružane snage širom svijeta.

Srbija je dobila oružje i od Rusije.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина