Nije bilo ni struje

Protutnjalo nevrijeme: Oluja čupala drveće, rušila terase i krovove kuća FOTO

  • 28.05.2019. 12:05

Jako nevrijeme, sa kišom, snažnim vjetrom, a potom i gradom zahvatilo je protekle noći, nešto poslije dva sata ujutro, okolinu Kikinde, najviše Bašaid. 

U tom selu oluja je čupala drveće iz korjena, rušila terase i krovove kuća, a u pojedinim domaćinstvima stradali su pomoćni objekti. U ovom mjestu i u susjednom naselju Bikač tokom noći i sve do prijepodneva narednog dana nije bilo ni struje. Tokom nestanka radili su agregati kako proizvođačima mlijeka ne bi nastala velika šteta.

"Posljedice nevremena vidljive su na svakom koraku, na ulici je vjetar polomio drveće i velika stable čupao čak iz korjena. Porušeni su crijepovi sa krovova, oštećeni su krovovi, a neki pomoćni objekti u ekonomskim dvorištima su porušeni",opisao je Imre Kabor, član Gradskog vijeća u Kikindi , koji je u utorak ujutro obišao naselja Bašaid i Bikač.

Nevrijeme u Bašaidu počelo je oko 2,30 ujutro, a sat kasnije zahvatilo je i Kikindu, ali mnogo manje, pa u gradu nije bilo vidljivih posljedica, kao u pomenutom selu. Mještani Bašaida su već ujutro počeli da sklanjaju polomljeno drveće.

"Najprije je počala jaka grmljavina, a onda je uslijedila velika oluja. Porušila je drveće, zidove i ograde, šupe, nije bilo struje, a tek ujutro je sve to bilo vidljivo. Ne bi bilo dobro da je trajalo duže", objašanja Goran Birimac iz Bašaida, fotograf koji bilježo sve događaje u svom selu, pa su i posljedice olujnog nevremena najbolje vidljive na njegovim snimcima.

I prošle nedelje je nevrijeme zahvatilo Kikindu, a najviše štete bilo je u Banatskoj Topoli, pa je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, proglasio vanrednu situaciju u tom selu, jer su mještani pretrpjeli veliku štetu na povrtnjacima, vinogradima i njivama.

Тагови: