Marko Đurić

Propada pokušaj Prištine da nametne svoje viđenje statusa Kosmeta

12:59, 07.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da povlačenje priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova od Madagaskara pokazuje da propada pokušaj Prištine da bez dogovora sa Beogradom nameće Srbiji i svijetu svoje viđenje statusa Kosmeta.

"Borba koju pokazuje srpska strana, predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i srpska diplomatija, (ministar spoljnih poslova Ivica) Dačić, rezultirali su time da smo u prethodnom periodu imali sada već i više od deset povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Đurić za Radio Beograd.

On je istakao da je ultimativni cilj zvaničnog Beograda da se na kompromisan način, kroz dijalog, dođe do rješenja u interesu svih strana.

Đurić je napomenuo da se kroz nasilje kojem ovih dana pribjegava Priština uvođenjem jednostranih taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH krše ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova povukli su ranije i Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomonska ostrva.