KFOR  

Promjena mandata KBS znači preispitivanje angažmana NATO-a

  • 31.01.2019. 20:24

Komandant južnog krila NATO-a admiral DŽejms Fogo upozorio je predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja da će svaka promjena mandata Kosovskih bezbjednosnih snaga značiti da će Alijansa morati ponovo da preispita svoj nivo angažovanja u toj službi.

On je podsjetio da su o tome govorili generalni sekretar NATO-a i Sjevernoatlantski savjet, te istakao da očekuje da će tranzicija KBS biti progresivan i transparentan proces, koji je usko koordinisan sa NATO-om i međunarodnom zajednicom, saopšteno je iz Pres-službe Komande KFOR-a. 

Fogo je izrazio potrebu da se aktivnosti KBS-a pridržavaju ograničenja koja su navedena u pismu Tačija iz 2013. godine, u kojem je navedeno da KBS neće raditi na sjeveru Kosova bez prethodne suglasnosti KFOR-a. 

On je naglasio da sve zainteresovane strane shvataju da specijalne jedinice kosovske policije nisu dio KBS-a. 

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar za zajednice i povratak samoproglašenog Kosova Dalibor Jevtić, razmotreno je trenutno stanje bezbjednosti na Kosovu i Metohiji u kontekstu Misije KFOR-a da omogući bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN. 

Fogo je komandant NATO jedinica u Napulju koje kontrolišu aktivnosti Misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић