Poslije rasprave

Prolazila golgotu: Djevojka zbog očeve torture pucala sebi u glavu

18:19, 24.01.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
A.A. (20) prekršila je albansko običajno pravo i starovremski patrijahralni poredak, jer se nije povinovala želji majke i oca da je oženi momak koji joj se ni po čemu nije sviđao.

Poslije rasprave u jednoj od soba porodične kuće odjeknuo je pucanj.

Više javno tužilaštvu u Vranju potvrdilo je da je iznervirana i ogorčena A.A. 11. januara oko 15.30 časova pucala sebi u vrat ispod potiljka. Život teško ranjene mlade Albanke srećom je spašen u Kliničkom centru u Nišu.

"Time što nije htela da se okući sa momkom koga ne voli, djevojka se ozbiljno zamerila roditeljima i prekršila tradicionalne patrijathalne odnose u albanskim porodicama. Albanska djevojka skoro da nema nikakva prava u roditeljskoj kući. Kako rastu, albanske djevojke suočavaju se sa zabranama, ukorima. Od ranog djetinjstva uče ih da budu poslušne. O svemu odlučuje otac. U gradu su djevojke slobodnije i samostalnije i o vjeridbi i udaji uglavnom same odlučuju. U albanskim seoskim porodicama kontinuitet patrijarhalnog života nastavlja se neprikosnovenom odlukom roditelja o udaji svoje ćerke. Zna se da je vjeridba za djevojku definitivna i da poslije ovog svečanog čina pripada od roditelja nametnutom mladiću", rekao je Skender iz Bujanovca.

U Preševu, Bujanovcu i gradovima na Kosmetu sve je manje mladih Albanki koje odbijaju da im roditelji budu provodadžije.