Poslije rasprave

Prolazila golgotu: Djevojka zbog očeve torture pucala sebi u glavu

  • 24.01.2019. 18:19

A.A. (20) prekršila je albansko običajno pravo i starovremski patrijahralni poredak, jer se nije povinovala želji majke i oca da je oženi momak koji joj se ni po čemu nije sviđao.

Poslije rasprave u jednoj od soba porodične kuće odjeknuo je pucanj.

Više javno tužilaštvu u Vranju potvrdilo je da je iznervirana i ogorčena A.A. 11. januara oko 15.30 časova pucala sebi u vrat ispod potiljka. Život teško ranjene mlade Albanke srećom je spašen u Kliničkom centru u Nišu.

"Time što nije htela da se okući sa momkom koga ne voli, djevojka se ozbiljno zamerila roditeljima i prekršila tradicionalne patrijathalne odnose u albanskim porodicama. Albanska djevojka skoro da nema nikakva prava u roditeljskoj kući. Kako rastu, albanske djevojke suočavaju se sa zabranama, ukorima. Od ranog djetinjstva uče ih da budu poslušne. O svemu odlučuje otac. U gradu su djevojke slobodnije i samostalnije i o vjeridbi i udaji uglavnom same odlučuju. U albanskim seoskim porodicama kontinuitet patrijarhalnog života nastavlja se neprikosnovenom odlukom roditelja o udaji svoje ćerke. Zna se da je vjeridba za djevojku definitivna i da poslije ovog svečanog čina pripada od roditelja nametnutom mladiću", rekao je Skender iz Bujanovca.

U Preševu, Bujanovcu i gradovima na Kosmetu sve je manje mladih Albanki koje odbijaju da im roditelji budu provodadžije.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.