Privremeno prekinuta proizvodnja u kragujevačkoj fabrici

17:50, 14.02.2020.
Izvor: Srna
Italijansko-američki proizvođač automobila "Fijat Krajsler" saopštio je da je privremeno prekinuo proizvodnju u fabrici u Kragujevcu, zbog širenja koronavirusa u Kini iz koje kompanija kupuje dijelove za audio-sisteme.

Portparol kompanije saopštio je da je do obustave proizvodnje automobila "fijat 500L" u Kragujevcu došlo "zbog dostupnosti određenih dijelova iz Kine" i da je došlo do smetnji u snabdijevanju dijelovima za audio-sisteme.

Izvršni direktor kompanije Majk Menli izjavio je prošle sedmice da bi usljed smetnji u proizvodnji auto-dijelova u Kini moglo doći do smanjenja učinka u jednoj od evropskih fabrika u periodu između dvije i četiri sedmice.

Rojters piše da će narednih nekoliko sedmica biti ključno za proizvođače automobila, s obzirom na činjenicu da se dijelovi iz Kine koriste u proizvodnji nekoliko miliona vozila širom svijeta.

Kineska pokrajina Hubej, koja je epicentar zaraze novim koronavirusa, glavno je središte proizvodnje i isporuke auto-dijelova.

Zbog širenja koronavirusa, kompanija "Hjundai" je ranije suspendovala proizvodnju u Јužnoj Koreji.

"Hjundaji" i "Kia motors" saopštile su da će od ove sedmice postepeno povećavati proizvodnju, dok se nastavak proizvodnje u Kragujevcu očekuje do kraja mjeseca.