Sinhronizovani pritisci

Pritišću Srbe da se isele sa Kosmeta

  • 09.12.2018. 08:59

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je na djelu sinhronizovani pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele, a na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dijela svoje teritorije.

Đurić je u intervjuu za beogradsku "Politiku" rekao da Priština svojim potezima želi da izazove novi talas iseljavanja, kako bi se dobilo etnički čisto samoproglašeno Kosovo, ali i da poruči da je svako insistiranje na poštovanju kolektivnih prava Srba unaprijed osuđeno na propast. 

On je istakao da je Priština nikada nije djelovala samostalno i da je taj dio teritorije Srbije pod potpunom kontrolom moćnih zapadnih država, prije svih SAD, te da samo naivni i neobavješteni mogu da smatraju da albanski politički lideri imaju autonomiju odlučivanja. 

Povodom najava formiranja vojske Kosova 14. decembra, Đurić je ocijenio da će Priština povući taj adut ako sve ostalo ne uspije. 

On je upozorio da je formiranje vojske opasnost po cijeli region i da bi Kfor morao da razoruža svaku albansku paravojsku na Kosovu i Metohiji, a ne da pomaže formiranje takvih snaga. 

"Ne možete neodgovornim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke", rekao je Đurić. 

Upitan da li će Beograd regovati ako Priština pošalje vojsku na sjever Kosova i Metohije, Đurić je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao glavnokomandujući, jasno rekao da Srbija nikome neće dopustiti "Bljeske" ni "Oluje". 

"Mi ne želimo sukobe ni sa kim posebno, ne s NATO i SAD, ali Srbi nikada nisu na kolenima čekali da ih neko istrebi", rekao je Đurić. 

On je naveo da je briselski dijalog "na ledu", te da Beograd nije odustao od dijaloga, već je to jednostrano uradila Priština.

Тагови: