Marko Đurić

Prištinska privremena administracija poigrava sa sudbinom i albanskog i srpskog naroda

  • 28.02.2019. 14:02

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da je Srbija država i Albanaca sa Kosova i Metohije, ocjenjujući da se prištinska privremena administracija poigrava sa sudbinom i albanskog i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić je u odgovoru predstavniku privremenih prištinskih institucija Bedžetu Pacoliju na otvoreno pismo upućeno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, istakao da pozdravlja to što se lider Alijanse za bolje Kosovo konačno obraća na pravu adresu. 

U odgovoru objavljenom na svom "Fejsbuk" profilu, Đurić u 15 tačaka upozorava na ozbiljnost trenutka i posljedice koje, kako je naveo, može imati Pacolijevo maliciozno poigravanje životima i sudbinama stotina hiljada ljudi. 

"Umesto što pišete sastave za zidne novine, pokušajte da barem na trenutak budete na visini istorijske uloge koja vam je očigledno sasvim neopravdano pripala. Od vašeg besmislenog zavitlavanja i otvorenih pisama neće biti bolje ni Albancima ni Srbima na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić. 

On je pozvao Pacolija, koji je u svom pismu pozvao Vučića da prizna nezavisnost Kosova, da se sjeti Đurađa Kastriotija Skenderbega, Esada paše Toptanija i drugih koji su, kako je naveo, sa Srbima i Srbijom gajili odnose poštovanja i razumijevanja. 

Đurić sa žaljenjem konstatuje da Pacoli već u naslovu pisma otkriva svoju neiskrenost, nazivajući to pisanje pismom dobre volje. 

"Ni u vašem pismu, ni u vašim delima nikakve dobre volje nema. Zbog vaših pritisaka, pretnji i svakodnevnih laži vaših kolega ja sam, kao i veliki deo mojih sunarodnika, posebno Srba na Kosovu i Metohiji, veoma loše volje. Tako vam i odgovaram, iskreno, ali kako zaslužujete", naveo je Đurić. 

Đurić je ocijenio da niko ozbiljan ne može biti odobrovoljen načinom na koji se prištinska privremena administracija poigrava sa sudbinom i albanskog i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

"Ja ću vas, upravo zbog toga što više i iskrenije marim za dobrobit stanovnika Kosova i Metohije, podsetiti zašto ste vi i vaši saborci iz šume nekredibilni sagovornici i najveća pretnja stabilnosti regiona", naveo je Đurić. 

On je dodao da prištinska administracija sistematski čini sve da uništi dijalog sa Beogradom i svaku šansu da se do pomirenja dva naroda dođe mirno i civilizovano. 

Đurić je u pismu naveo i neke od dokaza neodgovornosti i prevrtljivosti privremenih prištinskih institucija, od otvorenih prijetnji ratom, imenovanja na mjesto šefa pregovaračkog tima Prištine Fatmira LJimaja, koji je tokom ratnih sukoba na prostoru Kosova i Metohije počinio brojne teške ratne zločine nad Srbima i drugim čestitim građanima Pokrajine lojalnim svojoj državi Srbiji. 

On je napomenuo da je Priština tokom ovog perioda u tri navrata ozbiljno prekršila Sporazum o policiji i narušila bezbjednost Srba nelegalnim upadima svojih paramilitarnih i parapolicijskih jedinica na sjever Pokrajine, što je izazvalo strah kod Srba. 

Đurić je podsjetio i na korišćenje brutalne prekomjerne sile protiv mirnih građana samo zbog toga što su srpske nacionalnosti, kao i na uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, što predstavlja kršenje Cefta sporazuma. 

"To je u ogromnoj meri pojačalo osećaj straha i neizvesnosti među Srbima na Kosovu i Metohiji, čija je elementarna egzistencija ugrožena pošto su nakon početka primene njene primene uskraćeni za hranu, odeću, obuću i elementarne medicinske potrebe", istakao je Đurić. 

On je napomenuo da je Priština zajedno sa Tiranom nelegalno ukinula kontrolu granice između Srbije i Albanije, čime je najdirektnije prekršila Rezoluciju 1244 i suverenitet Republike na prostoru Kosova i Metohije i napravila dodatni korak u pravcu stvaranja velike Albanije. 

"Privremene institucije samouprave u Prištini su formalno u saradnji sa Albanijom proklamovale da teže stvaranju takozvane velike Albanije na Balkanu", dodao je Đurić. 

Prema njegovim riječima, Priština je donijela nelegalnu odluku o stvaranju takozvane vojske Kosova, kojom je prekršila Rezoluciju 1244 i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova i najdrastičnije ugrozila mir i bezbjednost u regionu. 

On je naveo da je Priština nedvosmisleno odbila implementaciju postignutih sporazuma, posebno o pitanju Zajednice srpskih opština, postavljajući nove uslove o kojima se nikada nije razgovaralo, kao i da je pokrenula proceduru za takozvano "ujedinjenje Mitrovice", a zapravo za ukidanje opštine Sjeverna Mitrovica, u kojoj većinski žive Srbi. 

Đurić je naglasio da su prištinske vlasti nedavnim usvajanjem tzakozvanog Statuta Trepče operacionalizovale nacionalizaciju i otimanje imovine srpskih privrednih subjekata, u čijem je većinskom vlasništvu taj rudarski kombinat, a čiji je cilj "ekonomsko ubistvo Srba koji tamo žive" od tog preduzeća. 

On je naveo da je Priština isključila bilo kakvu mogućnost kompromisa u dijalogu sa Beogradom, postavljajući jedini uslov članstvo u UN i međusobno priznanje, kao i da je intenzivirala čitav set mjera i akcija protiv Srba, koje uključuju napade na Srbe i njihovu imovinu, ograničenja slobode kretanja, izradu tajnih lista za navodne ratne zločine, fingirane postupke, dalje etničko čišćenje Srba na prostoru Kosova i Metohije. 

Đurić je ukazao i da je prištinski zvnaičnik Kadri Veselji pozvao na regionalno ujedinjenje protiv Aleksandra Vučića Crnu Goru i Makedoniju, da se sa Kosovom udruže u toj borbi, kao i da je nelegalno postavljena Dijana Živić na mjesto ministra, kako bi se pružio privid multietičnosti i zastupljenosti Srba. 

"Ovim imenovanjem je potpuno ignorisana volja srpskog naroda jer ljudi kao Dijana Živić ne predstavljaju nikog, a posebno ne narod koji nije za nju glasao niti joj je dao podršku na izborima", istakao je Đurić. 

On je dodao da Priština slično čini i sa paravojskom u Pokrajini, pozivajući Srbe da joj se priključe, služeći se pritom pritiscima i ucjenama, ali ne zato što želi Srbe kao ljude i oficire već zbog opravdanja da je ta vojska multietnička. 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)