Aleksandar Vučić

Priština vidi da se Srbiji žuri u ekonomski napredak, pa ucjenjuju Beograd

  • 23.06.2019. 12:59

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Priština vidi da se Srbiji žuri u ekonomski napredak, pa ucjenjuju Beograd.

Vučić je rekao da Priština zato od Beograda samo traži priznanje, a ne nudi ništa zbog čega se rješavanje kosovskog pitanja samo odlaže, kako bi usporili Srbiju u razvoju. 

On je ponovio da mu je žao što nema sastanka u Parizu, ali i kada čuje ocjene pojedinih američkih krugova da su imali pravo u Prištini na takse zato što je Srbija radila na povlačenju priznanja. 

"Mi smo se angažovali i došli do toga da 13 država povuče priznanje. Nikada ništa nismo potpisali, niti usmeno prihvatili da to ne radimo", istakao je Vučić. 

On je dodao da je ponudio da Beograd stane s tim, ali i da je tražio da Priština stane sa lobiranjem za priznanje, što je naišlo na odobravanje mnogih u međunarodnoj zajednici, ali ne i kosovskih Albanaca, prenose beogradski mediji. 

"Oni znaju da mi nikada nismo imali priliku za ovakav ekonomski napredak, nismo ga imali nikada od devedesetih. Oni vide da se nama žuri i da bismo željeli da uradimo veliki posao i zato nas ucjenjuju tražeći da ih priznamo, a zauzvrat ništa", rekao je Vučić. 

On je kritikovao premijera samoprozvanog Kosova Ramuša Haradinaja što je imenom nabrojao ljude koji štite sjever Kosova od njihove intervencije, što je ocijenio užasnim. 

"Stavio je metu na čelo tih ljudi. To nisu kriminalci, pominjao je poštene i normalne ljude", istakao je Vučić. 

On je zaključio da situacija o ovom pitanju neće biti laka, ali da će Srbija raditi naporno i teško, popravljajući ugled u svijetu.