Traži se osuda ratnih zločina

Priština usvojila nacrt rezolucije o "genocidu" Srbije

  • 16.05.2019. 19:58

Kosovska skupština usvojila je nacrt rezolucije o osudi navodnog genocida srpskog režima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

Prema onome što se čulo od predlagača, rezolucijom se predlaže da 15. januar bude dan počinjenog genocida na Kosovu.

Traži se osuda ratnih zločina Srbije i reparacija tokom rata počinjene štete.

Poslanici su sa 79 glasova za, bez ijednog protiv usvojili nacrt rezolucije.

U okviru rasprave o nacrtu rezolucije, poslanici su, svako iz svog ugla govorili o događajima tokom 1998. i 1999. godine, a neki su se osvrtali i na navodno stradanje Albanaca tokom vijekova.

"Neobavezujući dokument bez izvršne snage"

Pojedini poslanici su, iako su u načelu podržali donošenje rezolucije, istakli da se radi o neobavezujućem dokumentu, koji nema političku i izvršnu snagu.

"Postoji kolizija između rezolucije i platforme o dijalogu, jer se u platformi, koja je neuporedivo jači dokument, ne pominju zločini. Budite sigurni da će rezolucija biti samo dokument poput – pričam ti priče", ocijenila je Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

Raspravljaće se o predlogu još jedne rezolucije, kojom se osuđuje seksualno nasilje prema ženama na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

"Rasprava i o dokumentovanju navodnih zločina Srbije"

U toku je pauza, a poslije nje očekuje se glasanje o formiranju komisije za dokumentovanje navodnih zločina srpske države na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Predsjedavajući skupštine Kadri Veselji, kao inicijator, podsjetio je da su institucije u Prištini formirane tokom rata.

Većinska albanska zajednica, dodao je Veselji, rizikuje da izgubi dokaze o stradanju.

U tom kontekstu, iako zakasnelo, potrebno je formirati komisiju koja će prikupiti i objediniti dokaze, o kako tvrdi, nasilju srpske države.

"Državnoj komisiji je glavni cilj prikupljanje podataka i dokaza o onome što je Srbija učinila na Kosovu, kako bi ti zločini bili adresirani i procesuirani krivično pred našom i međunarodnom pravdom. Komisija ima neograničen mandat. Ubrzo će biti izrađen i usvojen zakon kojim će biti regulisan rad komisije. Cilj je na kraju hapšenje i kažnjavanje zločinaca na osnovu izveštaja komisije", naveo je Veselji.

Veselji kaže da procesuiranje i kažnjavanje kriminalaca pretpostavlja formiranje međunarodnog tribunala.

Najavio je formiranje muzeja genocida i memorijalnog centra.

Dešavanjima u kosovskoj skupštini ne prisustvuju srpski poslanici. Poslanici ostalih manjinskih naroda su uglavnom podržali inicijativu za formiranje komisije i izglasavanje nacrta rezolucije.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.