Albanski mediji

Priština "potpisala" ukidanje taksi

  • 22.01.2020. 09:07

Prištiniski portal "Gazeta ekspres" objavio je dokument za koji navodi da je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio linije Beograd-Priština, a prema kojem se Kosovo obavezuje i da ukine takse prema Srbiji koje je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, uveo još novembra 2018. godine.

Portal tvrdi da navodno posjeduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dvije strane objavile kao "pismo o namjerama" – i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dvije strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa Lufthanzom, takođe obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, odnositi i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi Kossev.

"KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbijede siguran let, uključujući slijetanja na relaciji Beograd-Priština“, navodi se u dokumentu.