Sraman prijedlog

Priština planira da sruši srpski hram i izgradi muzej genocida

09:45, 08.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mjestu podignu takozvani muzej genocida, piše beogradski "Kurir".

List navodi da je ovaj sramni prijedlog stigao od predsjednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa, ali da iza njega "stoje" predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. 

Saborni hram Hrista Spasa je od 1999. godine mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, a 2016. godine je zapaljen, te pretvoren u javni toalet i smetlište, podsjeća "Kurir". 

Prema navodima ovog lista, Univerzitet u Prištini nije uspio da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena. 

Iz kabineta NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja kažu da je riječ "o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno". 

"Eparhija /raško-prizrenska/ planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram jedino može da bude bogoslužbeni objekat SPC. Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode", ističu u kabinetu srpskog patrijarha.