Sraman prijedlog

Priština planira da sruši srpski hram i izgradi muzej genocida

  • 08.06.2019. 09:45

Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mjestu podignu takozvani muzej genocida, piše beogradski "Kurir".

List navodi da je ovaj sramni prijedlog stigao od predsjednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa, ali da iza njega "stoje" predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. 

Saborni hram Hrista Spasa je od 1999. godine mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, a 2016. godine je zapaljen, te pretvoren u javni toalet i smetlište, podsjeća "Kurir". 

Prema navodima ovog lista, Univerzitet u Prištini nije uspio da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena. 

Iz kabineta NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja kažu da je riječ "o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno". 

"Eparhija /raško-prizrenska/ planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram jedino može da bude bogoslužbeni objekat SPC. Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode", ističu u kabinetu srpskog patrijarha. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.