Kosmet

Priština: Od četiri kandidata za premijera - trojica bivši komandanti OVK

  • 29.08.2019. 17:40

U dosadašnjem procesu priprema za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu utvrđena je kandidatura četiri kandidata za mandatara.

Od njih su trojica muškarci i bivši komandanti tzv. OVK i jedna žena, po profesiji univerzitetski profesor.

Kandidati za premijera su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova (DPK), Ramuš Haradinaj iz koalicije Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske partije Kosova, Fatmir Ljimaj kao kandidat koalicije Socijaldemokratska inicijative (SDIK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Partije pravde (PP) i Vjosa Osmani, iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Veselji (51) je predsjednik DPK i do sada je u dva mandata obavljao i funkciju predsjednika kosovskog parlamenta.

Јedan je i od osnivača bivše OVK, a poslije rata na Kosovu bio je rukovodilac Obavještajne službe Kosova koja je proizašla iz OVK.

Trenutno je na doktorskim studijama u Sloveniji.

Najmlađa među kandidatima je Vjosa Osmani (37) koja je doktor pravnih nauka i profesor na Pravnom fakultetu u Prištini i na Univerzitetu u Pitsburgu, u SAD.

Bila je tri puta skupštinska poslanica, a prethodno šefica osoblja predsjednika Kosova kada je tu funkciju obavljao Fatmir Sejdiju.

Na poslednjim izborima za poslanike, Osmani je sa 60.000 glasova postigla najbolji rezultat među ženama.

Ramuš Haradinaj (51), premijer u ostavci i lider ABK, bio je jedan od najpoznatijih komandanata tzv. OVK zadužen za operativnu zonu Dukađini.

Bio je premijer od 2004. do 6. marta 2005. godine, kada je podnio ostavku i dobrovoljno otišao u Hag, nakon što je dan ranije dobio optužnicu za ratne zločine. U dva suđenja pred Haškim tribunalom oslobođen je svih optužbi.

Za premijera je ponovo izabran 2017. godine i ostavku je ponovo podnio kada je dobio poziv od Specijalnog suda da se pred tužilaštvom pojavi u svojstvu osumnjičenog.

Kandidat Socijaldemokratske inicijative, ANK i Partije pravde Fatmir Ljimaj (48) je zamjenik premijera u ostavci.

I on je bio jedan od najpoznatijih komandanata bivše OVK. Poslije rata jedan je od osnivača DPK, koju je napustio 2015. godine, kada je formirao stranku na čijem je čelu.

Takođe je bio optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ali je oslobođen. I na Kosovu je nekoliko puta bio optuživan za korupciju i za ratne zločine, ali je takođe oslobođen svih optužbi.

Magistar je pravnih nauka.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.