Kancelarija za KiM

Priština nije sposobna za civilizovanu komunikaciju

  • 28.06.2019. 20:48

Napad na predstavnika Srbije na sastanku CEFTA u Valoni potvrđuje da privremene institucije u Prištini nisu sposobne za civilizovanu međunarodnu komunikaciju, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se ocjenjuje da je to šamar i Srbiji i državama regiona i EU, koji ne smije ostati bez odlučnog, jasnog i konkretnog međunarodnog odgovora. 

Iz Kancelarije za Kosmet navode da se ovakve stvari događaju kada se grupi "u odela preobučenih terorista i kriminalaca", dozvoli da se igraju politike. 

"Ukoliko se u najskorije vrijeme ne prestane sa praksom gledanja kroz prste njihovim nestašlucima, oni će zapaliti region. NJihova glavna ideologija su primitivizam i nasilje, čime se ponose", ističe u saopštenju. 

Iz Kancelarije navode da su Srbi na Kosovu i Metohiji, nažalost, uz prećutno odobravanje sponzora jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, svakodnevno žrtve svih oblika bahatosti Prištine, a napad u Valoni je još jedan poziv na uzbunu. 

U saopštenju se ocjenjuje da je zatvaranje očiju pred osionošću Prištine dovelo do toga da predstavnici samoproglašenog Kosova smatraju da im je sve dozvoljeno i da mogu da bez ikakvih sankcija krše pravila civilizovanog ponašanja, primjenjuju nasilje i neprijatnostima izlažu, ne samo Srbe u južnoj pokrajini, već i visoke državne predstavnike iz regiona. 

"Jasno je da ovo nije bio incident počinjen u afektu, već da je on logična posledica kontinuiranog nekažnjenog djelovanja Prištine protiv svih regula međunarodnog prava i diplomatske prakse i da je delegacija samoproglašenog Kosova u Tiranu upućena sa zadatkom da na ovaj način pokaže da nije obavezana bilo kakvim pravilima civilizovanog ponašanja", navodi se u saopštenju. 

Sastanak na nivou zamjenika ministara u okviru sporazuma CEFTA u albanskom gradu Valona prekinut je nakon što su članovi delegacije iz Prištine flašom gađali šefa srpske delegacije Ivana Markovića.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина