Srpska lista

Priština nanijela udarac miru i budućnosti zapadnog Balkana

  • 18.10.2018. 19:52

Protivpravnom odlukom Prištine da započne proces formiranje nekakve vojske na Kosovu i Metohiji nanesen je udarac miru i bezbjednosti, ali i budućnosti zapadnog Balkana, saopštila je Srpska lista.

"Ovakvo delovanje, koje dolazi uz nesumnjivu saglasnost zapadnih zemalja koje danas ćute na ovo protivpravno delovanje, najdirektnije će ugroziti mir na Kosovu i Metohiji", ocjenjuju iz Srpske liste.

Parlament samoproglašenog Kosova danas je većinom glasova u načelu usvojio nacrta zakona kojima se predviđa da Kosovske bezbjednosne snage (KBS) "štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese (samoproglašenog) Kosova". 

Iz Srpske liste smatraju da je današnje glasanje, koje je izvedeno čak i protivno kosovskim zakonima, "ogolilo licemerni odnos dvostrukih aršina nekih zapadnih sila, koje ne samo da ćute na kršenje zakona, ustava i Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244, već su organizovali i zajedničku vježbu KFOR-a i KBS-a". 

U saopštenju se ističe da su time "najdirektnije stali na stranu Prištine i pokazali da se zakoni ne moraju poštovati ako se kršenje vrši protiv Srba i srpskih interesa". 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je razočaran ćutanjem međunarodnih predstavnika u čijem su prisustvu poslanici Srpske liste u Kosovskom parlamentu danas bili izloženi uvredama poslanika albanskih političkih partija. 

U saopštenju Rakić je naveo da u ime svih članova Srpske liste i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji pruža punu podršku poslanicima Srpske liste jer su uprkos uvredama svojim držanjem pokazali da su pravi predstavnici srpskog naroda, koji neće pokleknuti pred bilo kojim prizemnim uvredama i anticivilizacijskim ponašanjem. 

"Sramno ponašanje, nažalost, nije bilo dovoljan razlog da predsedavajući prekine sednicu ili bar uputi izvinjenje zbog uvreda i kršenja poslovnika, što najbolje odslikava odnos većine prema Srbima na Kosovu i Metohiji", naveo je Rakić. 

On je naglasio da su u Srpskoj listi apsolutno razočarani i ćutanjem međunarodnih predstavnika čiji su izaslanici bili prisutni u sali kada su Srbi poslanici vrijeđani. 

Rakić je upitao da li to znači da Srbi i njihovi predstavnici nemaju pravo da iznesu svoj politički stav i zaključio da zna da su i stranci i albanski političari navikli da imaju podobne Srbe u institucijama, koji ćute i podržavaju sve prijedloge koji dođu na dnevni red, ali da su ta vremena prošla "i neće se ponoviti". 

Parlament samoproglašenog Kosova danas je većinom glasova usvojio nacrte zakona o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti u vojsku (samoproglašenog) Kosova, zakona o Ministratsvu odbrane i zakona o službama u okviru buduće vojske (samoproglašenog) Kosova. 

Nacrte zakona podržao je 101 poslanik. 

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da su srpski poslanici protiv ovih zakona i da su Srbima i drugima potrebni ekonomski mir i napredak, a ne militarizacija ili rat. 

"Čak su i predstavnici SAD i NATO-a rekli da mora da se poštuje ustav", dodao je Simić. 

Srpske poslanike, zbog protivljenja usvajanju ovih zakona, albanski poslanici su prilikom izlaska iz sale nazivali pogrdnim imenima.