Predvođene SAD-om

Priština kupuje članstvo u Interpolu za 15 miliona dolara

  • 17.11.2018. 15:23

Vlasti u Prištini obezbijedile su 15 miliona dolara od šverca kokaina i migranata za kupovinu glasova delegata neodlučnih zemalja čija je podrška neophodna za učlanjenje samoproglašenog Kosova u Interpol, a glavni sponzor čitave kampanje za ulazak nepriznate države u svjetsku policijsku organizaciju je Vašington, saznaju "Večernje novosti".

Operativne informacije srpskih obavještajnih službi pokazuju da su u ovu perfidnu akciju uključene zapadne zemlje, predvođene SAD, ali i generalni sekretar međunarodne policijske organizacije Jirgen Štok, navodi list. 

Prema saznanjima srpskih bezbjednjaka, prištinska administracija u svom nečasnom poslu ide dotle da su predstavnicima država čiju podršku očekuju kupili luksuzne automobile i skupocjene satove. 

List navodi da su iz tog "crnog fonda" plaćani i promotivni tekstovi u istaknutim publikacijama EU, kako bi se učvrstila podrška uoči zasjedanja Generalne skupštine Interpola koja počinje sutra u Dubaiju, gdje trenutno Albanci imaju "tananu većinu". 

Operativni podaci ukazuju na to da je glavni sponzor čitave kampanje za ulazak nepriznate države u svjetsku policijsku organizaciju - Vašington, navode "Večernje novosti". 

List piše da su se krajem maja sastali tadašnji ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Bejtuš Gaši i šef Kancelarije američkog programa ICITAP na Kosmet Kimberli Rif, koja je inicirala da Kosovo uputi članicama Interpola pismo kojim će ih obavjestiti o želji za prijem i da od njih očekuje podršku, a ta pisma su kasnije uručivana i posredstvom američke diplomatske mreže u svijetu. 

Takođe, prošlog mjeseca, tokom posjete Prištini, zamjenik američkog državnog sekretara Metju Palmer prenio je Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju "da se pitanje članstva u Interpolu odvija prema planu i da su u Stejt departmentu uvjereni da će uspjeti da to proguraju, makar i u formi dobijanja statusa posmatrača". 

"Večernje novosti" navode da će osim Amerike, "vjetar u leđa" Prištini u Dubaiju daće i Holandija i Francuska, ali i generalni sekretar Štok lično, koji nastoji da Kosovo postane članica do isteka njegovog mandata u novembru 2019. godine. 

Kako navode izvori "Novosti", Priština će u Dubaiju isticati da je neophodno da postane član, zbog navodne efikasnije policijske saradnje i borbe protiv vjerskog ekstremizma, ilegalnih migracija, pranja novca i šverca, a tako su ih instruisali zapadni mentori. 

Ključnim ljudima iz MUP-a i Kosovske policije premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izdao je instrukcije da se dobro pripreme za nastup na Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će imati samo dva minuta za obraćanja. 

"Novosti" navode da, međutim, ima i niz slučajeva koji ne idu u korist Prištini, a to je, između ostalih, ostavka bivšeg specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja koju je podnio zbog prijetnji koje je dobijao tokom istrage o imamu prištinske džamije Šefćetu Krasnićiju i manipulacijama sa listama veterana bivše OVK.

Тагови: