Nakon što je Gana povukla priznanje

Priština izgubila većinu u UN

  • 12.11.2019. 09:09

Samoproglašeno Kosovo izgubilo je većinu u UN, pošto je Gana, kao 16. zemlja, zvanično saopštila da povlači priznanje, pišu "Večernje novosti".

Prema pisanju lista, 96 zemalja i dalje je uz Prištinu, dok 97 poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Nekadašnji ambasador pri OEBS-u Milovan Božinović kaže za list da se može očekivati da se proces povlačenja priznavanja samoproglašenog Kosova nastavi.

"Iako je ova diplomatska akcija naše vlade kod jednog dijela posmatrača u početku izazivala nevjericu u njen uspjeh, pokazalo se da su se neke zemlje, koje inače nisu zainteresovane za zbivanja na Balkanu, povele za glasnijim dijelom međunarodne zajednice po pitanju Kosova ne ulazeći u suštinu stvari", rekao je on.

Međutim, kaže Božinović, kada im je razjašnjeno kako je nastao kosmetski problem i kada shvate da nešto slično može da se desi i njima, pogotovo državama na afričkom kontinentu, dolazi do promjene kursa.

On kaže da bi bilo "pretjerano reći da će suspendovanje priznavanja biti od kardinalnog uticaja na rješavanje kosovskog pitanja", ali ocjenjuje da to mijenja atmosferu za razgovore, jer se u najmanju ruku čula i druga strana, što je "novi politički kapital Srbije".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je za "Blic" da očekuje da će do kraja godine još četiri do pet zemalja povući priznanje Kosova, da je sada broj zemalja članica UN koje priznaju Kosova pao ispod sto, a da je cilj Beograda da padne ispod 97.

On je rekao da je za dobijanje posmatračkog statusa u UN kakav ima Palestina, potrebno da glasa više od polovine država članica UN, kojih sada ima 193.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок