Srbi uznemireni

Pripadnici vojske Albanije u Kosovskoj Mitrovici

  • 04.04.2019. 18:22

Srpska lista saopštila je da je "serija čudnih događaja na sjeveru Kosova i Metohije" koja su uslijedila poslije upozorenja Ambasade Velike Britanije u Prištini, izazvala uznemirenje srpskog naroda.

Iz Srpske liste upozoravaju da su ispisivanje grafita sa veličanjem takozvane velike Albanije, i grafita "UČK", te šetnja pripadnika vojske Albanije centrom Kosovske Mitrovice kod građana izazvali zabrinutost, "posebno nakon što su saopštenja britanske Ambasade provejavala stereotipnim odnosom, skoro stigmatizirajući 50 hiljada Srba na sjeveru Kosova i Metohije". 

Srpska lista postavila je pitanje komandi KFOR-a "da li raspolaže informacijama o eventualnim incidentima na sjeveru Kosmeta na koje upozoravaju Britanci i Nijemci, ali i otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na sjeveru, kada se dobro zna da vojska Albanije nije dio misije KFOR". 

Vojnici u unoformama Albanije primijećeni su tokom dana u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, a za sada nema zvaničnog objašnjenja iz Komande KFOR-a. 

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije vojnika ispod kojih građani postavljaju pitanje ko je dao dozvolu za njihov boravak na sjeveru Kosova. 

Komandant južnog krila NATO-a iz Napulja admiral Džems Fogo u petak, 29. marta, rekao je u Štrpcu da na sjeveru Kosova može biti prisutan jedino KFOR. 

Na sjevernoj strani glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici ispisani su grafiti "OVK" i "Kosovo-Albanija" zelenom bojom, dok su na južnoj strani ispisane psovke na račun Srbije i Srba. Na mostu se nalaze i grafiti "B13", "Kosovo je Albanija", te "Torcida 1984", javio je Radio "Kontakt plus". 

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je juče da je upozorenje Ambasade Velike Britanije u Prištini britanskim državljanima da izbjegavaju putovanje na sjever Kosmeta objavljeno da bi se opravdale moguće akcije Prištine u tom djelu pokrajine, uključujući i nasilne.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.