Veljko Odalović

Prikupljeni vrijedni dokazi o zločinima OVK

  • 23.07.2018. 14:30

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je da je radna grupa za istraživanje zločina terorističke OVK na Kosovu i Metohiji prikupila mnogo dokumenata koji imaju oznaku povjerljivosti, a dobijeni su iz izvora koji u ovom trenutku nisu bili spremni da ih podijele s javnošću.

"To su dokazi i činjenice koji su izuzetno vredni", rekao je Odalović. 

Odalović je za Radio-televiziju Srbije naveo da je Radna grupa u dosadašnjoj istrazi demaskirala komandnu strukturu do posljednjih organizacionih jedinica i da je napravljena direktna veza pojedinaca sa konkretnim zločinima. 

Prema njegovim riječima, prikupljene su informacije iz raznih izvora, uključujući i međunarodne, ali i prikazana dokumenta koja govore da su 1998. i 1999. godine međunarodni predstavnici imali informacije o zločinima koji su se dešavali, te da su posjedovali mnogo tragova. 

Odalović je rekao da su pretreseni arhivi i da je rađeno "sa onima koji su bili u posjedu bilo kakvih informacija", kao i da je Radna grupa napravila nekoliko važnih i vrijednih dokumenata koji će, kada bude nađen mehanizam za njihovu razmjenu sa Specijalnim tužilaštvom, biti u "ozbiljnoj funkciji dokazivanja zločina koji su počinjeni na prostoru Kosova i Metohije". 

On je precizirao da su obrađene dvije zone u kojima je bilo najviše zločina - Dukađini i Drenica, i najavio da će i ostalih pet zona biti vrlo brzo obrađeno. 

"Prikazali smo slike koje su predstavnici međunarodnih misija tada napravili i izveštaje koji govore o tome da su oni i oko "žute kuće" imali vrlo jasnu komunikaciju i prepoznali to mesto kao mesto stradanja", rekao je Odalović. 

On je naveo i da su pronađeni dokazi u vezi sa Đakovicom, likvidacijom Albanaca "koji su drugačije razmišljali", te dokazi o zatvorima u kojima su bili kidnapovani Srbi, kao i mnogo dokumenata. 

Povodom zločina u Starom Grackom, Odalović je ukazao da je taj, ali i zločini u Livadicama i Goraždevcu, kao i ubistvo porodice Stolić, jedan od zločina počinjenih u vrijeme kada je na Kosovu i Metohiji bilo 50 hiljada pripadnika mirovnih snaga. 

"Zato je ovo neprijatna tema kada razgovaramo sa predstavnicima međunarodnih organizacija, jer u njihovim arhivama, siguran sam, ima strahovito mnogo dokumenata, mnogo više od onoga što smo mi prikupili", ukazao je Odalović.