Kosovska Mitrovica 

Pretučeni Srbi u stabilnom zdravstveno stanju 

  • 31.05.2019. 13:59

Stabilizovano je zdravstveno stanje 11 Srba, teže i lakše povrijeđenih u akciji kosovskih specijalaca, izjavio je Srni direktor Zdravstvenog centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Ivanović je dodao da su dvojica najteže povrijeđenih jutros prebačeni sa intenzivne njege na hirurško odjeljenje. 

On je podsjetio da je Priština juče "na sve načine" pokušavala da opstruiše prebacivanje iz Kosovske Mitrovice u Beograd na liječenje ruskog državljanina zaposlenog u Unmiku Mihaila Krasnoščekova. 

"On je sa teškim tjelesnim povredama, nanesenim udarcima kundacima po cijelom tijelu prevezen automobilom Unmika, u pratnji srpskog medicinskog osoblja iz naše bolnice", dodao je Ivanović. 

On je rekao da su medicinski radnici Doma zdravlja iz Zubinog Potoka i Bolnice u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici dokazali da su spremni da reaguju i u situacijama ravnim ratnim uslovima, Ivanović je pozvao sugrađane na smirenost i da izbjegavaju provokacije. 

"Jasno je da svi mi Srbi, obični građani i zaposleni u institucijama, moramo ostati budni i spremni da reagujemo na akcije koje je Priština, očigledno, spremila s ciljem da se naš narod zastraši i protjera sa Kosova i Metohije", kaže Ivanović. 

Naoružani pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije - ROSU upali su u utorak, 28. maja, naoružani dugim cijevima, na područje četiri srpske opštine na sjeveru Kosova, gdje su u brutalnoj akciji nad golorukim Srbima uhapsili gotovo 30 ljudi. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tada da su pripadnici specijalnih snaga Prištine na Kosmetu uhapsili ukupno 28 osoba, od kojih 20 Srba. Među uhapšenima bila su dva pripadnika Unmika.