Preminuo Nišlija koji je imao 250 kg i bio zaražen koronom. Majka: Gušio se, nije mogao da diše

  • 17.03.2021. 15:29

Ekstremno gojazni Nišlija Boban Petrović (48), čija se težina procjenjuje na oko 250 kilograma, preminuo je noćas u niškom Kliničkom centru od posljedica zaraze korona virusom.

Njegova majka Snežana Petrović kaže da je zbog njegovog lošeg stanja Hitna pomoć juče dolazila tri puta, posljednji put sinoć oko 22 sata jer je dobio ekstremno gušenje.

- Imali su problem da ga iznesu iz kuće zbog težine, pozvali su i vatrogasce, muvali su se tamo, vamo i ništa nisu uradili. Nisu mogli da ga prebaci, kazali su da nemaju čime. Rekli su da će dolaziti i da će mu davati terapiju. Sinoć oko deset sati je mnogo počeo da se guši, nije uopšte mogao da diše, opet smo zvali ljekare pa su mu dali infuziju. Nije mu bilo bolje pa su snaja, moj muž i prijatelji nekako uspjeli da ga podignu i stave u kola. Odvezli su ga u Klinički centar, kako su mi kazali, na Infektivnoj klinici su odbili da ga prime, uputili su ga u Kovid bolnicu. Tu je i preminuo za deset minuta, radili su mu reanimaciju, ali uzalud – kaže ožalošćena žena.

Objašnjava da je kobni virus u kuću donio unuk, kako pretpostavlja iz fudbalskog kluba gdje trenira.

- Svi smo se zarazili, to je bilo oko 10. marta. Međutim, Bobanu je bio sve lošije, posljednja dva dana mnogo teško, ali se ipak nismo nadali najgorem - rekla je majka preminulog čovjeka.

Ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Niši juče je zatražila asistenciju vatrogasaca kako bi pacijenta prebacila do bolnice s obzirom na to da je zaražen koronom. Međutim, kako saznajemo, od transporta bolesnog čovjeka odustalo se u posljednji čas, nakon procjene da bi njegovo pomijeranje bilo rizično, pa je odlučeno da ga medicinska ekipa svakodnevno obilazi kako bi dobio adekvatnu terapiju.

Ekipa Hitne pomoći stigla je na adresu pacijenta po pozivu rodbine s obzirom na to da mu se stanje, koje je posljedica zaraze korona virusom, pogoršalo.

- Ustanovljeno je da je čovjek suviše krupan da bi medicinska ekipa mogla da ga prebaci do saniteta a postojala je sumnja da ni vozilo nije dovoljno veliko. Poslije konsultacija sa rukovodstvom, odlučeno je da se u pomoć pozovu vatrogasci. Nakon što su i oni obukli kovid odjela, ponovo su se obreli pred kućom pacijenta, ali je ustanovljeno da ni vozilo vatrogasaca ne odgovara „gabaritu“ pacijenta. S obzirom na to da je ocenjeno da je stanje pacijenta dovoljno stabilno da hitna hospitalizacija nije neophodna, odlučeno je da se sačeka dok se ne nađe najbolji mogući način za njegov transport – navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Kako saznajemo, s obzirom na to da su medicinska nosila bila potpuno neadekvatna jer ne bi ni mogla da podnesu težinu pacijenta, vatrogasci su poneli šatorska krila kako bi ga izneli iz kuće. Međutim, zbog straha da bi to za njega moglo da bude rizično, odustalo se od transporta.

(Telegraf)