In memoriam

Preminuo akademik Vlado Strugar

  • 25.08.2019. 14:38

Akademik i istoričar Vlado Strugar preminuo je u u Beogradu u 97. godini života.

Strugar je bio član Srpske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Makedonske akademije nauka i umjetnosti i Senata Republike Srpske. 

Rođen je 29. decembra 1922. u zaseoku Donji Ulići, kod Cetinja. Bio je učesnik NOB-a od početka i nosilac "Partizanske spomenice". 

Poslije Drugog svjetskog rata završio je fakultet istorije, magistrirao i doktorirao istorijske nauke, a bavio se i književnim radom, te bio član Udruženja književnika Srbije. 

Desetak njegovih knjiga o nastanku jugoslovenske države i oslobodilačkim ratovima južnoslovenskih naroda prevedeno je na strane jezike, uključujući engleski, njemački i ruski. 

Posljednja Strugarova knjiga "Jugoslovenski 1. decembar 1918" objavljena je prošle jeseni povodom stotinu godina od stvaranja prve države jugoslovenskih naroda. 

Svoje poglede na raspad te države, Strugar je iznio u dugogodišnjoj prepisci s Dobricom Ćosićem koja je krajem prošle godine objavljena i komentarisana u knjizi Milivoja Pavlovića "Pisma sa dvostrukim dnom". 

Književni istoričar Milivoje Pavlović ocjenio je da je Strugar bio posljednji izdanak stare dobre škole istoričara u kojoj su bili Vaso Čubrilović, Radovan Samardžić, Simo Ćirković i Milorad Ekmečić. 

Posmrtni ostaci Vlada Strugara biće sahranjeni 29. avgusta u Crnoj Gori, dok će oproštaj od Beograda i Srbije biti u utorak, u 10.00 časova, u kapeli na Novom groblju. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.