Ljekari se ne slažu

Preminule koji si bili zaraženi HIV-om sahranjuju u crnim džakovima

  • 05.11.2019. 08:20

Poslije priče o tome da se preminuli koji su bolovali od side ili bili zaraženi HIV-om sahranjuju u crnim džakovima pokrenuta je inicijativu za dostojanstveno sahranjivanje. Čega se plašimo i ima li taj strah osnova?

Ne zna se šta je pacijentima teže – saznanje da su HIV pozitivni ili da će biti sahranjeni drugačije od ostalih preminulih.

"Mi smo saznali slučajno, tako što nam se jedna porodica obratila jer su zaista doživjeli šok kada su saznali u pogrebnom da ne mogu da obuku svog pokojnika u odjelo koje su oni donijeli", kaže Bratislav Prokić iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent".

Od 13.000 preminulih koje godišnje preuzmu "Pogrebne usluge", oko 40 je sa dijagnozom HIV-a, hepatitisa, tropske malarije i drugih zaraznih bolesti. Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika, primjenjuju se specijalne mjere zaštite.

"Po želji porodice i po izboru pogrebne opreme, smiještamo preminulog u takvoj crnoj transportnoj vreći u kovčeg, u pogrebnu opremu, da bi ga odatle prevezli na groblje. U slučaju da je sahrana u grobnici, a iako nije, prebacuje se tijelo u limeni kovčeg koji dalje ide u drveni kovčeg s tim što se taj limeni uložak hermetički zatvori", objašnjava Dragan Baltovski, direktor JKP "Pogrebne usluge".

Ukoliko se koriste standardne mjere zaštite, ne postoji rizik od prenošenje HIV infekcije, podsjećaju lekari.

"Pošto je ta osoba umrla, mogu i da je presvlače i kupaju kao kada je bila živa. Znači, osoba koja umre a ima HIV infekciju sigurno nije infektivnija kada umre. Tako da nema opravdanja ovakva odluka da se pacijenti koji žive sa HIV-om, odnosno koji su živjeli sa HIV-om, sahranjuju drugačije od drugih osoba", ističe prim. dr Mila Paunić, specijalista epidemiologije.     

Samo liječenje sprječava epidemiju. Strah od diskriminacije i ovakva praksa dovode do toga da ljudi ne žele ni da se testiraju ili kriju svoju bolest.

"Diskriminacija mora da prestane ukoliko želimo da se osobe koje žive sa HIV-om osjećaju dobrodošlo u tom zdravstvenom sistemu, budući da oni moraju da se liječe sve vrijeme, od početka saznanja svog statusa do kraja života i to znači kontinuirano praćenje i povjerenje u taj zdravstveni sistem u koji osoba ulazi kako bismo zaustavili HIV epidemiju", dodaje Bratislav Prokić iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent".

U svijetu se ovakva praksa primenjuje samo kada postoji bojazan da može doći do prenošenja zaraze. Inače, medicina je u liječenju osoba zaraženih HIV-om toliko napredovala da poslije šest mjeseci uzimanja terapije bolest više ne može da se prenese ni seksualnim putem, a postoji i zaštita za osobe koje dođu u kontakt sa kontaminiranom krvlju.

Pročitajte još:

Lijekovi koje svi koristimo mogu izazvati gluvoću

Nad kim su izvršene posljednje smrtne kazne u bivšoj Jugoslaviji?

Ubica Markovića pucao dok ga nije ubio, naočigled svjedoka

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.