Preminula mati Darija, igumanija manastira Davidovica

  • 12.01.2021. 22:53

Nakon četrdesetak dana borbe, od poslJedica savladane bolesti izazvane korona virusom, upokojila se u Gospodu igumanija manastira Davidovice mati Darija, saopštila je eparhija Mileševska.

Voljena igumanija preminula je u bolnici u Beogradu, na dan molitvenog sjećanja na Svetu mučenicu Anisiju i Prepodobnu Teodoru Carigradsku, u utorak 12. januara 2021. godine.

Igumanija Darija je rođena 1950. godine u Nišu u čestitoj, uglednoj građanskoj porodici Pantić. Na krštenju je dobila ime Draga. Djetinjstvo i mladost provela je u rodnom gradu gdje je završila osnovnu i srednju školu kao i Fakultet fizičke kulture. Nakon udaje, zajedno sa svojim suprugom, Nišlijom Nebojšom Popovićem, dolazi u Priboj gdje su oboje našli posao i zasnovali svoje porodično gnijezdo. Mati Darija je bila profesor u pribojskoj osnovnoj školi Vuk Кaradžić. U novoj sredini stekla je veliki ugled kao vrijedan radnik, vrstan pedagog i omiljeni profesor.

Кako je vaspitana u patrijarhalnoj porodici nikada nije zaboravljala svoju vjeru. U teško komunističko vrijeme bila je duži niz godina predsjednica Кola srpskih sestara pri pribojskom hramu Svetog Velikomučenika kneza Lazara. U braku se ostvarila i kao dobra supruga i uzorna i brižna majka. Sa svojim suprugom izrodila je dva sina Srđana i Ivana od kojih ima sedmoro unučadi.

Nakon smrti supruga odlučuje se da krene monaškim putem pa je zamonašena u manastiru Кumanici 2009. godine. Vrijedna i radna po prirodi odmah nakon monašenja tražila je od Episkopa da je uputi u manastir Davidovicu koji je željela da obnavlja. I u tome je u potpunosti uspjela.

Na Cvijeti 2010. postavljena je za igumaniju manastira Davidovica. Ono što su drugi rušili i razgrađivali 350 godina ona je vrijednim radom i trudom obnovila tako da je danas manastir Davidovica jedan lijepo uređen, izgrađen i ugledan manastir. Svu svoju imovinu i sve što je imala dala je za obnovu manastira. A uglavnom je išla u staroj zakrpljenoj odjeći.

Osim gradnje manastira, mati Darija je gradila i dobre međuljudske hrišćanske odnose. Sa svima je znala da porazgovara, svakog da sasluša, koliko može pomogne. Po prirodi je bila vrijedna, ali i veliki borac, izuzetno energična. Svima je bila kao majka, ali i kao otac. Takvu su je svi poznavali.

Već duži niz godina imala je zdravstvenih problema, najviše sa astmom. I tu svoju posljednju borbu ovdje na zemlji hrabro je iznijela. Pobijedila je opaku bolest ali njeno oslabljeno tijelo nije uspjelo da se izbori sa posljedicama. Bog ju je pozvao iz ovog prolaznog truležnog svijeta u jedan bolji i neprolazni.

Zaupokojena Liturgija biće služena u četvrtak, 14. januara 2021. godine u manastiru Davidovici sa početkom u 9 sati dok će opijelo sluškinji Božijoj mati Dariji biti služeno u 12 sati na monaškom groblju davidovičke porodice gdje će biti i sahrana. Liturgiju i opijelo će služiti Njagovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана