Donacija Vojsci Srbije

Predstavljena ruska oklopna vozila u Nišu

  • 29.07.2019. 10:56

U Nišu je danas predstavljeno 10 ruskih oklopno-izviđačkih vozila "BRDM-2", a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu za tu donaciju.

Vučić je istakao da će ta oklopna vozila doprinijeti većoj manevarskoj i operativnoj sposobnosti jedinica Vojske Srbije, naglasivši da je i modernizacija tih vozila urađena u sklopu donacije. 

"Nemamo nikakvih osvajačkih pretenzija, već samo gledamo kako da zaštitimo svoju zemlju", rekao je Vučić koji je sa vojnim vrhom Srbije i ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom prisustvovao prikazu transportera. 

Vučić je potvrdio da će do kraja godine u Srbiji stići iz Rusije sedam helikoptera koji su plaćeni, i to četiri "mi 35" i tri "M-17", koji će, kako je naveo, takođe biti veoma značajni za Vojsku Srbije. 

Prema njegovim riječima, u Srbiji će u skladu sa dogovorima iz Rusije stići sve što je predviđeno vojnotehničkim sporazumom. 

"Sada je moderno govoriti loše o Putinu, ali ja neću da budem moderan i reći ću: hvala predsjedniku Putinu. Mi ovo nismo platili, dobili smo na poklon, važno je da to naši građani znaju", rekao je Vučić. 

Bocan-Harčenko je ukazao da je Rusija uvijek spremna za razvijanje vojnotehničke saradnje sa Srbijom, podsjetivši da je to stav ruskog predsjednika. 

Prikaz oklopnih vozila održan je u kasarni "Mija Stanimirović", a predstavljena su i sredstva naoružanja i vojne oprema koje koristi Vojska Srbije. 

Oklopni izviđački automobil "BRDM-2" namijenjen je izviđanju u svim uslovima na kopnu i na vodi. 

Sa čeone strane ima oklop debljine 14 milimetara, sa bočne strane sedam milimetara i sa podne strane oklop od osam milimetara. 

Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine šest milimetara i omogućava zaustavljanje metka 7,62 milimetara i 12,7 milimetara sa svih strana. 

Naoružan je mitraljezima 14,5 milimetara i 7,62 milimetara.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок