Vučić za Vašington post

Pravi prijatelji Srbije i Evropljani i Rusi

  • 04.10.2018. 11:19

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za "Vašington post" da je EU racionalan izbor za Srbiju, ali da to ne znači da će Srbija pokvariti odnose sa Rusijom.

Vučić je rekao da Srbija smatra i Evropljane i Ruse pravim prijateljima, prenijeli su danas beogradski mediji. 

"Naš racionalan izbor i pristup je da idemo u EU, ali to ne znači da ćemo pokvariti odnose sa Rusijom. Kada idemo u Rusiju, to ne znači da napuštamo naš put ka EU", naglasio je Vučić. 

Prema njegovim riječima, narod povezuje EU sa svim pritiscima sa kojima se suočava Srbija na Kosovu i Metohiji, a to važi i za Amerikance, dok Rusija, nasuprot tome, podržava teritorijalni integritet Srbije i uvijek je pomagala i podržavala Srbiju u Savjetu bezbjednosti i UN u raznim situacijama. 

Vučić je ukazao da neki ljudi stigmatizuju Srbe, označavaju ih kao jedini narod koji je počinio genocid u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, dok su, kako kaže, Rusi bili na strani Srbije u Savetu bezbjednosti UN i kada drugi nisu. 

On je rekao da je Srbija na neki način ophrvana kosovskim pitanjem, ali smatra da bi, kada bi bio organizovan referendum o evropskom putu Srbije, EU pobijedila. 

Vučić je naveo da Srbe privlači zapadni životni standard, da vole Nijemce koji otvaraju fabrike u Srbiju i da "bez sumnje više vole način života na Zapadu nego na Istoku". 

"Srbija je na putu ka EU. Želeli bismo da održimo i najbolji mogući odnos sa Rusijom. Sa NATO savezom imamo dobar odnos u okviru raznih programa, ali nas ne interesuje da se pridružimo NATO-u", poručio je Vučić u razgovoru za američki list, koji je vođen ljetos, o tome kako balansira odnose prema Rusiji i Zapadu, u okviru serije intervjua koji pokušavaju da objasne globalni uticaj Rusije.