Ubistvo u "Interkontinentalu"

Pozdravili se, pa sasuo tri metka u Arkana - I dalje ostaje misterija ko je nalogodavac

18:24, 15.01.2021.
Izvor: Kurir
Na današnji dan, 2000. godine, oko 17 sati ubijen je Željko Ražnatović Arkan u beogradskom hotelu "Interkontinental". On je upucan hicima iz heklera, a tada su osim njega, ubijeni i Milenko Mandić Manda (44) i Dragan Garić (47).

Ova vijest odjeknula je kao bomba u svim srpskim i svjetskim medijima. Ražnatović je bio i političar, osnivač i prvi predsjednik Stranke srpskog jedinstva. Ubijen je u svojoj 48. godini.

Bio je u društvu Milenka Mandića Mande (44) i Dragana Garića (47), tjelohranitelja, koji su takođe ubijeni, ali i bivšeg direktora Komercijalne banke Ljubomira Mihajlovića. Za ubistvo je osuđen bivši policajac Dobrosav Gavrić. Zbog tog ubistva osuđen je u Srbiji na 35 godina. Uhapšen je 2012. u Južnoafričkoj Republici. Suđeno je i saučesnicima Milanu Đuričiću i Draganu Nikoliću koji su dobili po 30 godina.

Još se ne zna ko je nalogodavac likvidacije. Ispred hotela su tog dana oko 17 časova stala dva automobila. Iz jednog su izašli Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, odranije poznati policiji. Iz drugog vozila izašao je Zoran Nikolić Pegla, kao i pripadnik Druge čete Prvog bataljona policijske brigade SUP-a Beograd, Dobroslav Gavrić.

Pegla je ostao na parkingu, dok su preostala trojica ušli u hol spremajući se da počine trostruko ubistvo. Arkan je sa društvom sjedio u holu. Nekoliko minuta poslije 17 sati, prišli su im Đuričić i Nikolić. Pozdravili su se, Gavrić je sjeo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkanu. Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola. Ispod kaputa je izvadio pištolj “CZ 99″. Tri metka ispalio je Arkanu u potiljak.

Arkan i njegovi prijatelji su ostali da leže u lokvi krvi. Nekadašnji predsjednik Fudbalskog kluba "Obilić", predsjednik Stranke srpskog jedinstva i jedan od najbogatijih jugoslovena pogođen je sa tri hica u glavu. Jedan metak mu je prošao kroz lijevo oko. Ražnatović je u bolnicu dovezen gotovo klinički mrtav.

Na pod hola u “Interkontinentalu” padale su čaure, čaše, šolje i flaše, a gosti su zalegli na pod sklanjajući se od rafalne paljbe. Policija je na lice mjesta došla brzo, ali ne i hitna pomoć. Arkan je neslužbenim vozilom prebačen u Urgentni centar. Tamo je i zvanično proglašen mrtvim.

Dobrosav Gavrić je 2006. godine pobjegao iz Srbije. Uhapšen je krajem 2011. u Južnoafričkoj Republici, ali ne po potjernici Srbije. Gavrić je u Africi nastavio da se bavi kriminalom, pa je uhapšen kao vozač afričkog kralja podzemlja Sirila Bika, koji je ubijen u martu 2011. Gavrićev identitet, međutim, nije odmah otkriven (policiji se predstavio kao Saša Kovačević) i on je najprije pušten iz pritvora. Ubrzo je ponovo uhapšen zbog posjedovanja kokaina i tada je utvrđeno da se radi o Arkanovom ubici. I dalje se nalazi u zatvoru u Africi.

Milan Đuričić Miki sa njim je pobjegao iz zemlje dan uoči izricanja presude za Arkanovo ubistvo. Ali se u nju vratio tek da mu bude vječna kuća. Ubijen je 24. aprila 2018. u Johanesburgu. Kremiran je i sahranjen u Loznici prije dvije i po godine. Treći počinilac Dragan Nikolić služi kaznu u požarevačkoj Zabeli.

(Izvor: Kurir)