Srbija

Potvrđen prvi slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila

15:32, 05.08.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
U Srbiji je laboratorijski potvrđen prvi slučaj u ovoj godini oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci.

Oboljela je 84. godišnja žena iz Beograda, koja ima udružene hronične bolesti.

Prošle godine prvi slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila registrovan je ranije 1. jula, a ove godine četiri nedjelje kasnije – 3. avgusta, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U zemljama Evropske unije prije dvije nedjelje pojavili su se prvi oboljeli, a do 1. avgusta registrovano je 33 oboljelih od groznice Zapadnog Nila – u Grčkoj 25, Rumuniji četiri, Mađarskoj dva i po jedan slučaj u Italiji i Francuskoj.

U istom periodu registrovana su i tri smrtna slučaja koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila – dva u Grčkoj i jedan u Italiji.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva iz ranijih godina su pokazala da se prvi slučaj oboljevanja obično registruje u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih tokom avgusta.

To je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženmog komarca. Prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koji je domaćin i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovjek slučajni – slijepi domaćin i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Većina zaraženih, oko 80 odsto, nema nikakve simptome, dok kod manjeg broja zaraženih, oko 20 odsto, simpromi podsjećaju na oboljenje slično gripu.

Kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do teških komplikacija meningitisa i encefalitisa.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze iz Batuta savjetuju da se redovno koriste repelenti prilikom boravka na otvorenom, da odjeća bude dugih rukava i nogavica, da se izbjegava boravak u prirodi u periodu najveće aktivnosti komaraca – sumrak i zoru, da se koristi zaštitna mreža protiv komaraca na prozorima i vratima.

Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Najviše oboljelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada je oboljelo 303 ljudi, a umrlo 35 pacijenata.