Mlađen Cicović

Potreba za slogom, jedinstvom i sabornošću srpskog naroda

  • 03.09.2018. 20:37

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je večeras na svečanom otvaranju "Dana Srpske u Srbiji" da se ovom manifestacijom i ove godine želi naglasiti potreba za slogom, jedinstvom i sabornošću srpskog naroda, u kojoj se njeguje i čuva srpski jezik i pismo, vjera i tradicija.

"Svjesni smo i znamo da je svaki politički pritisak na Republiku Srpsku istovremeno i pritisak na Srbiju, ne samo kao državu koja je garant Dejtonskog sporazuma, nego i kao državu istog naroda, srpskog naroda, i zato želimo da i ove godine naglasimo tu potrebu za slogom, za jedinstvom i sabornošću", poručio je Cicović na svečanosti u Kombank dvorani u Beogradu. 

On je napomenuo da se veliki pritisci na Srbiju zbog Kosova i Metohije osjećaju i u Republici Srpskoj - "kako na političkoj sceni, tako i u duši svakog našeg čovjeka". 

Cicović je istakao da su "iz te politike i iz te naše duše" nastali i programi koje je Predstavništvo organizovalo ove godine - od Vranja do Subotice i od Vršca do Loznice. 

"Naša želja je da ovom manifestacijom na najbolji način predstavimo privredu, nauku, kulturu i umjetnost Republike Srpske. Ta želja svake godine pred nas stavlja sve veće i veće izazove: da od mnogo ponuđenih programa izaberemo one najbolje, one koji će biti ne samo slika trenutnog stanja u ovim oblastima u Republici Srpskoj, nego da istovremeno pokažu i koliko je velika i snažna veza Srpske i Srbije", rekao je Cicović. 

Direktor Predstavništva Republike Srpske poželio je građanima Srbije da uživaju u programima manifestacije. 

Svečanom otvaranju "Dana Srpske u Srbiji" u Kombank dvorani u Beogradu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja Stefan, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, akademici, kao i predstavnici Vojske i policije.