Obilne padavine

Potop u Srbiji: Za dva sata u Beogradu palo kiše kao za mjesec dana

  • 24.06.2019. 09:00

Obilne padavine pogodile su u nedjelju sjeverne, zapadne i centralne dijelove Srbije.

U dijelovima Beograda je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za cijeli mjesec, 12 osoba je spaseno iz poplavljenih objekata, a u Čačku je zbog nevremena proglašena vanredna situacija.

 

 

Zbog posljedica obilnih kišnih padavina, koje su u popodnevnim časovima zahvatile teritoriju grada Beograda, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba, saopštio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, gdje su i dalje na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, naveo je Marić.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsjednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević obišli su sinoć Kanalizacionu crpnu stanicu u Borči, gdje je za pola sata, tokom nevremena u Beogradu, palo preko 100 litara vode po metru kvadratnom.

Vesić je naveo da je lijeva obala Dunava najviše pogođena nevremenom, jer na toj strani problem pravi i nepostojanje kanalizacione mreže.

 

 

Zbog obilne kiše koja je pala u Beogradu, dio auto-puta na Novom Beogradu je poplavljen.

Na društvenim mrežama korisnici iz različitih dijelova Beograda okačili su snimke poplavljenih ulica, oborenog drveća, a u pojedinim dijelovima Novog Beograda došlo je i do nestanka struje.

Mediji prenose da je na Novom Beogradu u radnji "Uradi sam" kiša probila krov i da je voda lila kroz ventilacioni otvor.

U pojedinim dijelovima Beograda je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za cijeli mjesec.

Prema aktuelnim podacima RHMZ, u Borči je palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosječna količina padavina na osnovu 100-godišnjeg niza za mjesec jun 85 litara, objasnila je za Tanjug Nevena Živanović, dežurna prognostičarka Zavoda.

Količina padavina bila je izrazito neujednačena, tako da je u pojedinim dijelovima prestonice palo manje od 10 litara, odnosno na Košutnjaku sedam litara i na Petlovom Brdu četiri litre, rekla je Živanović.

Znatno jače padavine pogodile su Zemun i Bežanijsku Kosu, gdje je tokom jakog grmljavinskog nevremena palo oko 50 do 60 litara kiše, navodi Živanović.

 

 

Nevrijeme, praćeno jakom kišom pomiješanom sa sitnim gradom, grmljevinom i munjama, zadesilo je i dijelove Pomoravskog okruga, a najviše Despotovac, dijelove Ćuprije i Jagodine.

U Despotovcu je voda ušla u podrume desetine kuća.

Na državnom putu Drugog reda, Despotovac - Ćuprija mnogo je vode, a bujica sa okolnih njiva, koje su gotovo sve pod vodom, na put su mjestimično nanijele veliku količinu zemlje, mulja i kamenja.

Zbog nevremena koje je pogodilo Čačak, gradonačelnik Milun Todorović je na predlog Štaba za vanredne situacije proglasio vanrednu situaciju na teritoriji cijelog grada.

"Do sada je vanredno stanje bilo uvedeno u 19. mjesnih zajednica. Međutim u popodnevnim časovima obilan krupan grad i jaka kiša pogodila je sve dijelove grada i dodatno pogoršala situaciju. U crvenoj smo meteo zoni, tako da smo u pripravnosti i uveli smo konstantna dežurstva", rekao je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije, prenosi Rina.

U selu Družetici kod Gornjeg Milanovca grad je pričinio štetu u voćnjacima, a oštećeni su neki crijepovi i plastenici.

Na jugu Banata pao je grad veličine teniske loptice, a zbog jake kiše nastale su bujice na ulicama Kragujevca.

Grad veličine teniske loptice zabilježen je i u selu Gornja Gorevnica, Miokovcima, Lipnici, Viljuši, prenosi RTS.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)